Platform Veilig fietsen

Nog dit jaar verbod opvoersetjes e-fiets

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:02-04-2024
Er komt nog dit jaar een verbod op opvoersetjes voor elektrische fietsen. Dit meldde minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat op vrijdag 29 maart aan de Tweede Kamer. Het verbod is onderdeel van een breed aanvalsplan om opgevoerde e-fietsen aan te pakken.

 • Op dit moment is het al verboden om met een opgevoerde elektrische fiets op de openbare weg te fietsen. Dat wil zeggen dat het verboden is om een gashendel te hebben en om een opvoersetje aan te hebben staan – bestaande opvoersetjes zijn makkelijk aan en uit te zetten. Met nieuwe regelgeving moet het verboden worden om een opvoersetje op een elektrische fiets te hebben geïnstalleerd.
   
  De boete voor het rijden op een opgevoerde e-fiets is 310 euro. Met een opgevoerde e-fiets mag je wel de weg op als deze door de RDW is goedgekeurd als bromfiets of snorfiets, maar daarbij geldt onder meer een minimumleeftijd, een rijbewijsplicht en een helmplicht.


  Foto: Rollentestbank voor e-fietsen (Bron: politie.nl
   
  Het aanvalsplan bestaat naast het verbod op opvoersetjes ook uit een communicatieaanpak om vooral jongeren en ouderen duidelijk te maken wat de regels zijn rond het opvoeren van een elektrische fiets. Verder moet elke politie-eenheid van de zomer minimaal één nieuwe rollentestbank hebben om het opvoerverbod te handhaven en is het ministerie voornemens een convenant te ondertekenen met de fietsbranche en belangenorganisaties.
   
  Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Relevantie

Scroll naar boven