Platform Veilig fietsen

Nieuw Duits portaal over de subjectieve veiligheid van fietspaden

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:08-08-2022
Een nieuwe Duits webportaal laat zien hoe fietsinfrastructuur eruit moet zien, opdat deze subjectief als veilig wordt ervaren.

 • radwegecheck_l.JPGVia het portaal kunnen planners en andere geïnteresseerden meer dan 1.700 verschillende fietsinfrastructuur-oplossingen met elkaar vergelijken. 

  De gegevens zijn gebaseerd op een online-enquête onder ongeveer 22.000 deelnemers met meer dan 400.000 beoordelingen.

  Fietspaden die als veilig worden ervaren vergroten de kans dat automobilisten overstappen op de fiets, is het uitgangspunt voor de ontwikkelaars van het portaal. Maar het veiligheidsgevoel is vaak een subjectieve zaak.

  De fietspadencheck wil dit subjectieve aspect in beeld brengen. Verkeersplanners, overheden en andere geïnteresseerden kunnen nu hun plannen of bestaande fietsinfrastructuur controleren op radwege-check.de.

  In de online database zijn 1.779 verschillende uitvoeringsvormen voor fietsinfrastructuur in beeld gebracht met filtermogelijkheden om uit te kiezen. Dan gaat het bijvoorbeeld over markering, aanwezigheid van parkeren, vrijliggende fietspaden, al dan niet autovrij, fietsstraat, enz.

  Favorieten in de resultatenlijst kunnen worden gemarkeerd, vergeleken en gebruikt voor communicatie, bijvoorbeeld bij planning of voor burgerparticipatie. Naast het perspectief van de fietser geven veel varianten ook een beoordeling vanuit voetganger- of autoperspectief.

  Het Duitse Bondsministerie voor Digitale Zaken en Verkeer heeft de website gefinancierd die FixMyCity in het kader van het nationale fietsverkeersplan heeft ontwikkeld.

Relevantie

Scroll naar boven