Platform Veilig fietsen

Movimaps veiligheidsratio fiets wint Open Data Award

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:02-11-2020
De open data toepassing Movimaps veiligheidsratio fiets heeft de Stuiveling Open Data Award (SODA) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gewonnen.

 • movimaps-(2).JPGDe makers van de toepassing, Richard van de Werken en Chrit Sliepen van bureau Hastig , wonnen 20.000 euro om de toepassing verder te ontwikkelen.

  De award is bedoeld om te laten zien wat er mogelijk is met open data en om het gebruik van open data aan te moedigen en in te zetten voor maatschappelijke vraagstukken. De jury staat onder leiding van Arno Visser van de Algemene Rekenkamer.
   
  De jury verkoos Movimaps veiligheidsratio fiets als winnaar vanwege de brede maatschappelijke relevantie.

  Movimaps veiligheidsratio fiets geeft inzicht in de balans tussen fietsongevallen en fietsgebruik. Dit gebeurt door deze informatie zichtbaar te maken op een kaart. Het juryrapport: “Zo kan het publieke debat, bijvoorbeeld over nieuwe ontwikkelingen, zoals de e-bike of toename van het fietsgebruik door ouderen, beter geïnformeerd gevoerd worden. Wat betekent het dat er veel ongevallen zijn? Is dat omdat de situatie onveilig is, of omdat er veel fietsverkeer is? Wat kan daar vervolgens aan worden gedaan? Het biedt daarmee ook handvatten voor gemeenteambtenaren en beleidsmakers. De winnende toepassing spreekt bovendien tot de verbeelding: hoe is het in jouw eigen woonplaats of wijk gesteld?”

  De SODA staat voor waar de naamgever van de award, Saskia J. Stuiveling, voor stond. Zij benadrukte dat we als belastingbetaler al een keer voor open data hebben betaald, waarom zouden we er nog een keer voor betalen? Dat open data loont, en de beschikbaarheid van open data maatschappelijke impact heeft, blijkt ook uit het Covid Dashboard van een van de andere finalisten. Door open data op een slimme manier te combineren en weer te geven, gaven zij al in maart inzicht in de problematiek.

Relevantie

Scroll naar boven