Platform Veilig fietsen

Moties over aanpak fatbikes en veilige schoolfietsroutes aangenomen

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:14-02-2024
De Tweede Kamer heeft op 13 februari 2024 twee moties aangenomen die van belang zijn voor de fietsveiligheid. De Kamer verzoekt hiermee de regering om een plan voor de aanpak van opgevoerde e-fietsen en fatbikes en het veiliger maken van fietsroutes naar middelbare scholen. Beide moties werden met een grote meerderheid aangenomen.

 • Kamerleden Olger van Dijk (NSC) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) dienden de motie in om voor 1 april te komen met een aanvalsplan tegen de overlast van fatbikes. Zij reageren hiermee onder meer op de oproep die gemeenten in november aan minister Mark Harbers stuurden en pleiten voor handhaving, een opvoerverbod en een minimumleeftijd voor fatbikes en het meenemen van opgevoerde e-fietsen in het aanvalsplan.
   
  De tweede motie, die oproept tot het aanpakken van drukke schoolroutes langs 80 en 50 kilometerwegen zonder vrijliggend fietspad, werd ingediend door Pieter Grinwis, Chris Stoffer (SGP) en Olger van Dijk. Deze motie vraagt regering, provincies en gemeenten zich samen in te spannen om het aantal drukke schoolroutes zonder vrijliggend fietspad terug te dringen en daar waar geen vrijliggend fietspad mogelijk is de snelheid te verlagen. De indieners wijzen onder meer op dat binnen de Investeringsimpuls Verkeersveiligheid middelen beschikbaar zijn om dit te realiseren.  
   
  De moties zijn ingediend naar aanleiding van het Tweede Kamerdebat over verkeersveiligheid op 30 januari 2024 waarover de Fietsersbond dit verslag schreef.

  Bronnen: Fietsersbond, Tweede Kamer
   

Relevantie

Scroll naar boven