Platform Veilig fietsen

Meer veiligheid door automatisch knipperende lichten bij zebradpad

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:31-01-2020
Lichtelementen in de grond en op de borden bij oversteekplaatsen die gaan knipperen wanneer een voetganger of fietser nadert.

 • Heijmans-Bikescout.jpgDe Heijmans Bikescout is een van de systemen die autoverkeer kan waarschuwen voor naderende fietsers.
  © Beeld: Heijmans


  Het zou een middel kunnen zijn om verkeersongevallen te voorkomen. De VVD-fractie in gemeenteraad in Hoorn wil deze techniek op een aantal plaatsen toepassen.

  Hoe werkt het precies?
  Bij het systeem van de ’interactieve oversteekplaats’ wordt met een camera gesignaleerd dat een voetganger of fietser nadert. Vanaf dat moment gaan grondspots op het zebrapad en de led-verlichting op de oversteekborden knipperen. Ze worden automatisch uitgeschakeld zodra de oversteker weg is.

  Hogere alertheid voor jong en oud
  “Verschillende studies tonen aan dat de alertheid van de weggebruikers op een innovatieve manier verbeterd kan worden”, zegt VVD-raadslid Chris de Meij. Het interactief maken van fiets- en voetganger-oversteekplaatsen is zo’n voorbeeld.

  Met name voor de veiligheid van de steeds ouder wordende verkeersdeelnemers is deze verhoogde alertheid interessant. De Meij: “De zintuiglijke vermogens en reactiesnelheid van verkeersdeelnemers ouder dan 65 zijn over het algemeen minder goed dan die van jongere mensen. Interactieve oversteekplaatsen dragen bij aan de veiligheid voor jonge en oudere verkeersdeelnemers.”

  Lees het volledige artikel op noordhollandsdagblad.nl  

Relevantie

Scroll naar boven