Platform Veilig fietsen

Lessen over afleiding in het verkeer van start op Utrechtse scholen

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:13-10-2020
Het lesprogramma ‘Mobiel in de hand, fiets aan de kant’, bestemd voor groepen 7 en 8 van de basisschool en brugklassen, is van start gegaan op basisschool Meester Vos in Hagestein.

 • De jongeren van nu zijn opgegroeid met de smartphone en zijn de automobilisten van straks. Daarom is het extra belangrijk hen nu vast de juiste normen mee te geven. Het lesprogramma ‘Mobiel in de hand, fiets aan de kant’ is hier door Traffic Skills in opdracht van de provincie Utrecht speciaal voor ontwikkeld en past bij de landelijke MONO-campagne.

  Zo'n 20 leerlingen deden mee aan dit eerste lesprogramma. In de lessen ervaren leerlingen dat ze echt geen twee dingen tegelijk kunnen doen, omdat de aandacht maar op één ding gericht kan zijn. Die ervaring vindt vervolgens zijn toepassing op de virtuele fietssimulator; fietsen en een mobiel telefoongebruik gaan inderdaad niet samen. 
  Door middel van het samen maken en instuderen van een rap in het schoollokaal, wordt deze ervaring nog eens opgeslagen in het geheugen van de leerlingen. 

  De provincie Utrecht kiest bij dit soort projecten vooral voor producten die in alle gemeenten kunnen worden toegepast. Daarnaast kunnen gemeenten ook educatieve producten aanvragen die aansluiten bij specifieke lokale thema’s.
   

Relevantie

Scroll naar boven