Platform Veilig fietsen

Lancering platform voor maaltijdbezorgers

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:20-05-2022
Platform Bezorg Veilig moet de verkeersveiligheid van maaltijdbezorgers verbeteren.

 • Een kwart van de maaltijdbezorgers in Nederland is wel eens betrokken bij een verkeersongeluk. Volgens hen kwam dat voornamelijk door het weer of door andere weggebruikers, maar zij tonen zelf ook risicovol verkeersgedrag. Dit blijkt uit een onderzoek dat TeamAlert uitvoerde in opdracht van onder andere provincie Gelderland.
  Om de verkeersveiligheid te verbeteren hebben de provincies Gelderland en Overijssel, gemeente Rotterdam en Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland het platform Bezorg Veilig in gebruik genomen met informatie, achtergronden en trainingen. Het platform draait om het gedrag op de weg en hoe de werkgever voor een veilige basis voor zijn medewerkers kan zorgen.

  Uit het onderzoek van TeamAlert blijkt dat bijna een kwart van de deelnemers aangeeft wel eens een verkeersongeluk te hebben gehad tijdens het werk. Aan hen vroeg TeamAlert wat de oorzaak van dit ongeluk was. Twee derde van de maaltijdbezorgers gaf aan dat dit door het slechte weer kwam en 43% zei dat de oorzaak bij andere weggebruikers lag. Slechts 19% van de ondervraagden gaf aan dat zij zelf te veel risico’s namen toen ze een ongeluk kregen.

  Verder blijkt volgens Team Alert dat de maaltijdbezorgers veel risico’s nemen in het verkeer. Zo vertelt 82% van de ondervraagden dat zij wel eens over de stoep rijden, 67% rijdt soms op de verkeerde weghelft en 43% rijdt wel eens door rood. Ook gebruikt bijna de helft van de bezorgers wel eens hun telefoon tijdens het werken. Daarnaast houdt bijna driekwart zich niet altijd aan de verkeersregels. Ondanks het risicogedrag dat de maaltijdbezorgers wel eens tonen, vindt 95% van hen dat zij goed kunnen rijden.

  TeamAlert vroeg de ondervraagden ook naar hun mening over de verantwoordelijkheid van hun werkgever voor hun veiligheid in het verkeer. 69% van de bezorgers vindt dat hun baas de veiligheid van werknemers belangrijk vindt. Mocht hun baas meer doen voor hun veiligheid, dan is dat voor een grote groep maaltijdbezorgers (40%) een reden om hier langer te blijven werken.

Relevantie

Scroll naar boven