Platform Veilig fietsen

Lancering gedragscode voor gravelbikers: de Gravel Code

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:12-05-2021
Het aantal onverharde paden waarop gegraveld mag worden is beperkt en het is niet altijd duidelijk wat de toegangsregels zijn. Dat leidt tot gravelen op plekken waar dat niet is toegestaan en resulteert in conflicten met andere recreanten. Om spanningen te voorkomen en ervoor te zorgen dat gravelbikers onverhard mogen blijven fietsen, lanceren wielersportbond NTFU, Fietssport, Bicycling, Shimano, Fiets Magazine en Staatsbosbeheer de Gravel Code.


 • Waar mountainbikers vooral speciaal aangelegde singletracks volgen, zoekt de gravelbiker vaker een eigen weg. Hoewel in veel gebieden gefietst mag worden betekent dit niet altijd dat dit geldt voor ieder pad. Ook lijkt een GPS toestel die indruk te wekken. Dat levert af en toe ingewikkelde situaties op met andere recreanten.
  Om te zorgen dat gravelaars ook in de toekomst van onverharde paden kunnen blijven genieten, hebben wielersportbond NTFU, Staatsbosbeheer, Bicycling en Fiets de handen ineen geslagen en de Gravel Code gelanceerd.

  De Gravel Code bestaat uit drie regels:

  Regel 1: Be nice, say hi
  Minder vaart en groet elke ruiter, wandelaar en fietser vriendelijk. Een bedankje kost weinig moeite en levert veel goodwill op. 

  Regel 2: Enjoy nature
  Neem afval terug mee naar huis en maak geen lawaai; laat dieren en andere natuurliefhebbers genieten van de rust.

  Regel 3: Stay on track
  Niet elk pad is een fietspad. Controleer je gedownloade route en check - voordat je een strook induikt - of er verbodsborden staan. 
   

  Support

  Om de lancering van de Gravel Code kracht bij te zetten stonden de initiatiefnemers afgelopen weekend op het bekendste gravelpad van Nederland, het Let de Stigterpad. Honderden fietsers lieten hun handtekening achter op het gele bord dat speciaal voor dit doel naast de Utrechtse gravelstrook was gepland. Uiteraard blijft het niet bij een eenmalige signeersessie in de bossen. Op Gravelcode.nl laten gravelaars, natuurorganisaties, fietsmerken en -media zien dat ze het initiatief blijvend ondersteunen.
   

Relevantie

Scroll naar boven