Platform Veilig fietsen

Kunnen slechtzienden veilig fietsen?

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:21-02-2020
Slechtzienden blijken niet langzamer te fietsen dan mensen zonder zo’n beperking. Ook houden ze niet extra afstand tot de rand van de weg. Maar betekent dat ook dat ze veilig kunnen fietsen?

 • Op basis van het meest recente onderzoek naar de fietsveiligheid van slechtzienden van de universiteit Groningen zou je dat kunnen denken.

  Men liet 10 zienden en 21 slecht-zienden (waarvan 9 een beperkt gezichtsveld hadden en 12 een beperkte gezichtsscherpte) een afwisselde route van 7,5 km fietsen op gewone fietsen en elektrische fietsen. De route kende fietspaden, woonbuurten en een shared space-gebied. Nergens werd verschil geconstateerd in snelheid en laterale positie van de fietsers, ongeacht de eventuele visuele beperkingen.

  Dat wekt de indruk dat er geen behoefte is aan wettelijke beperkingen om het fietsgebruik door slechtzienden te beperken, aldus concluderen de onderzoekers in een artikel dat is gepubliceerd in Transportation Research.

  Vorig jaar publiceerden dezelfde onderzoekers in het British Journal of Visual Impairment ook al een artikel over de (on)mogelijkheden van slechtzienden om te fietsen. Daarbij werd aan slechtzienden zelf gevraagd hoe ze daarover dachten.  

  Daaruit blijkt dat fietsers met een beperkte gezichtsscherpte vooral problemen ondervinden met objecten veraf en als het gaat om route-planning. Als er sprake is van verlies in het perifere gezichtsveld, heeft men vooral problemen met het mengen met ander verkeer, in de gaten hebben dat men wordt ingehaald en afstand houden tot andere verkeersdeelnemers en de stoeprand. Mensen met dit soort gezichtsproblemen laten ook vaker uit eigen beweging de fiets staan en rapporteren ook vaker betrokken te zijn geweest bij ongelukken of bijna-ongelukken.
  Dat schetst dus een wat minder rooskleurig beeld van de mogelijkheden van slechtzienden.

  Beide onderzoeken benadrukken wel dat slechtzienden kunnen worden getraind in strategische, tactische en operationele vaardigheden om hun beperkingen te compenseren, rekening houdend met hun individuele mogelijkheden.

Relevantie

Scroll naar boven