Christian Evers, adviseur mobiliteit & ruimte laat weten dat je niet op dezelfde manier als ‘vroeger’ je kind op school kan afzetten in deze anderhalvemeter-samenleving. Zo’n gezellige chaos met meelopende ouders/verzorgers kan dan niet meer. Daarnaast blijkt uit een recent door het bureau gehouden loopstromenonderzoek dat de benutbare ruimte per persoon significant afneemt. “Een paar simpele stappen kunnen voor meer rust en meer structuur zorgen. Daarom hebben we voor scholen, ouders en gemeenten een aantal tips opgesteld.”
Tips voor scholen
Maak voor het schoolplein een kiss & bike zone voor fietsers. Ouders kunnen hier even stoppen met de fiets, en de kinderen afzetten bij het schoolplein, zo beveelt Evers aan. En spreid de aanvangstijden. Minder mensen betekent minder risico. Laat groepen beginnen om 08:20 / 08:30 / 08:40 uur. Maak bijvoorbeeld ook een splitsing tussen onder- en bovenbouw. Kinderen uit dezelfde gezinnen moeten zo soms misschien iets langer in een lokaal wachten. Maar bij een niet al te grote spreiding is dat te overzien.
Informeer verder de ouders over de verkeerssituatie rondom school en wat ze het beste zelf kunnen doen. En overweeg het organiseren van een online verkeersles: ‘hoe kom je naar school’?
Tips voor ouders
De oproep van premier Rutte is om kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets te brengen. “Deze oproep ondersteunen wij als mobiliteitsexperts. Lopen en fietsen is gezond en geparkeerde auto’s nemen veel ruimte rond de school in beslag. Bovendien ben je te voet of per fiets flexibel genoeg om de 1,5m afstand te bewaren.”
Goudappel Coffeng beveelt ouders aan om na te denken of het kind ook zelfstandig naar school kan lopen of fietsen. Dat gaat meestal al vanaf een leeftijd van 9 jaar. Woon je binnen 750 meter van school? Overweeg dan te gaan lopen. Dan ben je het meest flexibel, zeker in het laatste deel bij school. Woon je binnen 5 km van school? Kom dan -samen met je kind- op één fiets (of laat je oudere schoolkind alleen fietsen). Kom je toch met de auto? Parkeer verderop, en loop het laatste stuk.
Tip voor gemeenten
Ook voor de gemeenten heeft het adviesbureau een aantal tips.Bijvoorbeeld om autoparkeerplaatsen dichtbij school vrij te maken voor ouders die hun kind met de fiets komen brengen en ophalen. En help de scholen met een éénrichting-structuur voor lopen en fietsen rondom de school.