Platform Veilig fietsen

Grootste aantal verkeersdoden sinds 2008

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:18-04-2023
Het CBS presenteert 18 april 2023 in Nieuwspoort de verkeersdodencijfers over 2022 aan leden van de Verkeersveiligheidscoalitie en relevante stakeholders. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers is naar verwachting in 2022 onverminderd hoog.

 • Het CBS presenteert 18 april 2023 in Nieuwspoort de verkeersdodencijfers over 2022 aan leden van de Verkeersveiligheidscoalitie en relevante stakeholders. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers is naar verwachting in 2022 onverminderd hoog.

  Vorig jaar zijn in Nederland 737 mensen om het leven gekomen door een verkeersongeluk. Dat zijn er 155 meer dan in het jaar ervoor en het hoogste aantal sinds 2008. De toename was het sterkst onder fietsers van 75 jaar en ouder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  In totaal kwamen 291 fietsers om het leven en 225 inzittenden van een personenauto. Onder de andere verkeersdoden zijn voetgangers, motorrijders en bestuurders van een scootmobiel. Lees hier meer.

  De kabinetsdoelstelling van een halvering van het aantal verkeersdoden in 2030 is daarmee verder weg dan ooit. Tegelijk bedragen de maatschappelijke kosten van verkeersslachtoffers maar liefst 27 miljard per jaar. Met name (elektrische) fietsers zijn vaker verkeersslachtoffer dan voorheen. Maar ook onder automobilisten is het aantal dodelijke slachtoffers toegenomen. 

  De samenleving heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. Nederlanders leven gezonder en bewegen meer om lang vitaal te blijven. We maken met elkaar meer fietskilometers dan ooit. Maar steeds meer Nederlanders ervaren ook risicogedrag op de weg, zoals appende bestuurders en hardrijders. Tijdens een paneldiscussie zullen verschillende experts, voorzitters en CEO’s hun licht laten schijnen op wat deze ontwikkelingen betekenen voor het veilig onderweg zijn. En wat er nodig is om het tij te keren.

Relevantie

Scroll naar boven