Platform Veilig fietsen

Gezichtsletsel na ongeval niet afhankelijk van soort fiets

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:07-11-2022
Met het toegenomen gebruik van zowel de e-bike als de conventionele fiets, is ook het aantal fiets gerelateerde ongevallen toegenomen. Vaak is er sprake van gezichtsletsel in een of andere vorm. Vraag is of de e-bike hier een groter aandeel in heeft.

  • Voor de behandeling op de spoedeisende hulp is kennis nodig over het ontstaan en de achtergronden van dergelijk letsel. Daarom keken onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen naar de aard van het gezichtsletsel bij ongevalsslachtoffers en of er verschillen zijn tussen e-bike gebruikers en gewone fietsers.  De hypothese was dat ongevallen met e-bikes vaker leiden gezichtsverwondingen dan conventionele fietsongevallen.

    Tussen mei 2018 en oktober 2019 werd 311 patiënten die binnenkwamen op de spoedeisende hulp van vier ziekenhuizen onderzocht op de aanwezigheid van dergelijk letsel en de ernst. Daaronder 73 e-bikes en 238 conventionele fietsers. Er werd daarbij ook gekeken naar leeftijd, alcoholgebruik en eventuele andere aandoeningen. Daarbij bleek dat e-bikers vaker breuken midden in het gezicht opliepen, terwijl conventionele fietsers vaker kaakfracturen hadden. Ook ernstig tandletsel kwam vaker voor bij de conventionele fietsers.

    Maar als de resultaten werden gecorrigeerd voor leeftijd (meer ouderen onder de e-bikers), alcoholgebruik (meer bij conventionele fietsers) en andere aandoeningen, werden geen significante verschillen tussen e-fietsers en gewone fietsers meer gevonden. Algemene conclusie van de onderzoekers is dat - hoewel de verdeling als de ernstig van de fracturen dus wel verschilden tussen de e-bike en conventionele fietsongevallenpatiënten - vooral patiënt-specifieke kenmerken van invloed zijn op gezichtsletsel. Het type fiets heeft er dus weinig mee te maken.

    Wel zien de onderzoekers reden om het gebruik van de fietshelm te promoten onder ouderen en kwetsbare fietsers, omdat is bewezen dat het gebruik hoofdletsel vermindert en een beschermend effect heeft op gezichtsletsels en breuken.

Relevantie

Scroll naar boven