Platform Veilig fietsen

Geslaagde proef met fietspad dat bestand is tegen boomwortels

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:16-04-2019
Op de Rijksstraatweg in Haarlem werd vorig jaar als proef een nieuw type fietspad aangelegd. Dat zou minder last hebben van boomwortels. Zo’n 500 fietsers gaven hun mening via een speciale webpagina. De reacties zijn bijna allemaal positief, aldus de gemeente.

 • rijksstraatweg-(1).jpgOver het fietspad langs de Rijksstraatweg kwamen regelmatig klachten binnen bij de gemeente. Boomwortels duwen voortdurend het asfalt omhoog, waardoor het wegdek stuk gaat. Het gevolg: een flink gehobbel en dure reparaties. De Rijksstraatweg is niet het enige fietspad waar dit speelt. Daarom zoekt de gemeente al jaren naar een oplossing voor dit probleem.

  Na een tip van de Fietsersbond kwam de gemeente uit bij het bedrijf Easypath. Dat maakt platen van gewapend beton, die aan elkaar verbonden zijn met een rubberen staaf. Dit zorgt voor een grote druk op de boomwortels. In plaats van omhoog te duwen, zoeken de wortels een uitweg opzij. In andere gemeenten bleek dat goed te werken. Daarom werd in Haarlem een proefvak aangelegd van 150 meter op de Rijksstraatweg in Haarlem Noord.

  Omdat het om een proef ging, wilde de gemeente graag weten wat gebruikers van het nieuwe type fietspad vonden. Er kwamen al zo’n 500 reacties binnen en die zijn bijna allemaal positief. ‘Een verademing.’ En: ‘Hopelijk wordt de rest van het fietspad zo snel mogelijk aangepast.’
  Het proefstuk ligt er nu een jaar en het ligt er nog netjes bij. Proef geslaagd dus, zo vindt de gemeente. De volgende stap is nu om het op meer plaatsen te gaan gebruiken.

  Foto: Jur Engelchor

Relevantie

Scroll naar boven