Platform Veilig fietsen

Gemeenten verzinnen acties voor fietsveiligheid

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:18-12-2019
Gemeenten doen veel om het verkeer binnen de grenzen veiliger te laten verlopen. Daarbij worden soms goede of ludieke acties bedacht.

 • Gemeente.nu verzamelde een aantal van deze acties.
   
  Veel van deze acties zijn gericht op de zichtbaarheid van fietsers. Tijdens de donkere dagen loopt het ongevallencijfer flink op. Met name fietsers zijn dan betrokken bij ongevallen. De gemeente Dronten wilde hierop reageren met een fietsverlichtingsactie. In samenwerking met de politie, de ANWB en VVN werden op het treinstation gratis fietsverlichtingschecks uitgevoerd. Bij wie de lamp (als nodig) niet gemaakt kon worden, kreeg noodlampjes mee.
   
  In de gemeente Lochem werd de aandacht gevestigd op basisschoolkinderen. Deze kregen, in samenwerking met VVN, een gratis veiligheidshesje. Dit vergroot de zichtbaarheid van de kinderen aanzienlijk. Waar een verkeersdeelnemer met donkere kleding pas op twintig meter zichtbaar is (en lichte kleding op 50 meter) kan een hesje vanaf 150 meter al gezien worden.
   
  Ook wordt gekeken of er iets gedaan kan worden aan de snelheid van de auto’s. De gemeente Doetinchem zet meer in op het belonen van goed gedrag, dan het afstraffen van slecht gedrag. Zo werd er een digitale snelheidsmeter neergezet die je beloont als je netjes onder de 30km/u rijdt. Elke keer dat de automobilisten zich aan de snelheid houden, wordt er geld in een digitale spaarpot gestopt. Het totaalbedrag (zichtbaar op een meter) mogen bewoners besteden aan een zelfgekozen doel voor de buurt.
   

Relevantie

Scroll naar boven