Platform Veilig fietsen

Geavanceerde audio-navigatieapp voor fietsveiligheid

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:08-02-2022
High Tech Campus Eindhoven en Dreamwaves, een van de startups van de afgelopen editie van Mobility Lab, willen fietsers helpen hun weg te vinden zonder afleiding van bijvoorbeeld hun scherm of mondelinge instructies.

  • Het gaat om de app waveOut. De gebruiker volgt hiermee geluiden zoals een drumbeat of een ontspannende melodie om de goede richting op te gaan. Het geluid is zeer intuïtief, dus de gebruiker hoeft nu niet meer te stoppen om naar de kaart te kijken.

    Het gaat dus om meer dan routeplanner met een stem die de weg aangeeft. De app maakt gebruik van augmented reality om virtuele waypoints in de echte wereld te plaatsen en realistische 3D-audio die de gebruiker naar de  eindbestemming leidt. Samen met global positioning computer vision en machine learning bepaalt waveOut de positie van de gebruiker, en dus hoeft de gebruiker alleen maar de aanwijzingen te volgen, aldus de makers. Het zou betrouwbaarder zijn dan apps die alleen GPS gebruiken en intuïtiever dan een kaart op een scherm met verbale instructies. Daarnaast is er tijdens het gebruik van de waveOut app minder afleiding dan wanneer men bijvoorbeeld gebruik maakt van een kaart. 

    De app is in eerste instantie ontwikkeld om blinden en slechtzienden te ondersteunen bij een veiligere en meer onafhankelijke mobiliteit. De kleurenblindvriendelijke modus van de app, de indeling van de verschillende app-items, de lettergrootte van de tekst zijn voorbeelden van het inclusieve ontwerp van waveOut - en dus ook van de 3D-audionavigatie. Bij Dreamwaves merkte men echter dat waveOut oriëntatieproblemen oplost die ook vaak voorkomen bij onder meer ouderen, fietsers, expats en toeristen.

    "We willen navigatie intuïtief, handsfree en schermvrij maken voor iedereen", zegt Hugo Furtado, oprichter en CEO van Dreamwaves. "We zijn op zoek naar 100 testgebruikers voor de app - en zijn benieuwd naar hun feedback." De app is voorlopig gratis te downloaden in de App-store.

Relevantie

Scroll naar boven