Platform Veilig fietsen

Fietsvaardigheid 11 en 12-jarigen schiet tekort

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:12-11-2018
Jonge fietsers schatten voorrangsituaties vaak verkeerd in en hebben geen idee waar de dode hoek van een vrachtauto zit. Dat blijkt uit een onderzoek van de SWOV en enkele andere onderzoekinstituten.

  • kinderen_basisschool-(1).jpgVoor het onderzoek - dat is gepubliceerd in de Journal of Safety Research - legden in totaal 335 leerlingen van 11 en 12 jaar testen af achter de laptop met betrekking tot gevaaronderkenning, het inschatten van voorrangs- en oversteekmogelijkheden, en de dodehoek van vrachtauto’s.

    Bij het herkennen van gevaarlijke situaties miste een derde van de deelnemers minstens de helft van de gevaren. Ze maakte fouten bij het beoordelen van voorrangssituaties in ongeveer de helft van de gevallen en staken over als dat eigenlijk niet kon. En staken niet over als dat wel verantwoord was. En maar 1% wist alle blindspots van een vrachtauto aan te wijzen, terwijl 69% onveilig handelde bij confrontaties met vrachtwagens. De fouten stapelden zich op naarmate verkeerssituatie complexer werden.

    Er werd opvallend genoeg echter geen relatie gevonden met aspecten waarvan men zou denken dat ze de resultaten positief kunnen beïnvloeden zoals fietservaring, riskant gedrag, ongevallen en zelf gerapporteerde vaardigheden.

    Voor de onderzoekers al met al toch reden genoeg om extra aandacht te schenken aan de verkeerstraining van basisschoolleerlingen.

Relevantie

Scroll naar boven