Platform Veilig fietsen

Fietstraining bevordert veilig fietsen ouderen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:21-03-2023
Fietstraining helpt ouderen om veiliger te fietsen, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Oudere fietsers die zeiden beperkingen te ervaren bij het fietsen maakten na 8 trainingssessies minder fouten op een testparcours.

  • Onderzoekers van de Friedrich-Alexander-Universität uit Nürnberg-Erlangen voerden in 2022 een test uit om de effectiviteit van een trainingsprogramma voor oudere fietsers te meten. Met het toenemen van de leeftijd nemen fysieke en cognitieve functies af en dat kan invloed hebben op veilig fietsgedrag en het vermogen om ongevallen te voorkomen. Dit is terug te zien in de ongevalscijfers: 47 procent van de fietsdoden in Europa is 65 jaar of ouder. Trainingsprogramma’s kunnen het aantal ongevallen met ernstig letsel mogelijk verminderen.
     
    De deelnemers aan de test waren oudere thuiswonende fietsers die beperkingen ervaren bij het fietsen: beginners op de e-fiets, mensen die zich minder in balans voelden op de fiets of mensen die weer begonnen met fietsen na een langere onderbreking. De helft van de 96 deelnemers deed mee aan het trainingsprogramma, de andere helft – de controlegroep – kreeg alleen informatie over leeftijdsgebonden fysieke veranderingen, fietsveiligheid en verkeersregels. De gemiddelde leeftijd was 73,4 jaar en ongeveer 60 procent was vrouw.
     
    Uit de resultaten bleek dat de deelnemers aan het trainingsprogramma minder fouten maakten in een testparcours dan voor het trainingsprogramma. Dit effect bleef ook na ruim een half jaar bestaan, al nam het sneller af bij mensen met een hogere leeftijd. Vrouwen maakten, zowel voor als na de training, meer fouten dan mannen.
     
    Aan het begin van het onderzoek kregen de deelnemers een vragenlijst, een functionele en psychologische test en moesten ze een fietsparcours afleggen. Dit parcours is gestandaardiseerd en de deelnemers moesten hierin slalommen, langzaam fietsen, afstappen, opstappen, smalle passage nemen, linksaf slaan en remmen. De onderzoekers noteerden hoeveel fouten ze hierbij maakten, zoals het met voorwiel raken van een van de lijnen op de grond bij de smalle passage. Om het effect van de drie maanden durende trainingsperiode te meten kregen de deelnemers direct na afloop dezelfde tests en nogmaals na een periode van zes tot negen maanden. 
     
    Het trainingsprogramma bestond uit acht sessies verdeeld over drie maanden waarin naast algemene oefeningen steeds een specifiek thema centraal stond, zoals remmen of afstappen. De deelnemers werkten hiermee aan balans, kracht, techniek en aan cognitieve vaardigheden die ze nodig hebben om veilig te fietsen.  
     
     

Relevantie

Scroll naar boven