Platform Veilig fietsen

Fietsersbond blij met rapport over 'gevaarlijke' Wilhelminabrug

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Auteur:Mischa Korzec
 • Uitgever:NH Nieuws
 • Datum:11-06-2021
De brug is een jaar geleden feestelijk geopend, maar bleek al snel gevaarlijk voor fietsers. Na enkele ongelukken werd het fietspad gesloten en de situatie onderzocht. Nu het rapport openbaar is, krijgt de Fietsersbond gelijk in hun kritiek: "Dit is precies wat we al jaren roepen", zegt woordvoerder Sonja Puhl-Diehle. • Al in 2015, toen de eerste plannen voor het fietspad bekend werden, heeft de fietsersbond geadviseerd om het anders aan te pakken. "We schrokken ons een hoedje toen we de plannen voor het eerst zagen", zegt de fietsersbond Zaanstreek.  Volgens de bond was al vroeg duidelijk dat het fietspad te hoog en de toegang te scherp was. 

  Ondanks het advies van de bond én de regels van het CROW-fietsberaad, werd de brug ingedeeld zoals gepland. Ook tijdens een schouw met de provincie werden de argumenten van de bond terzijde geschoven. Het nieuwe fietspad op de brug is, door de ongelukken die direct na de opening plaatsvonden, nu al een jaar afgesloten. Sindsdien werd er onderzoek gedaan naar de situatie.
   

  Fietsbrug

  Het onderzoeksrapport van een onafhankelijk bureau komt nu met vier adviezen om de brug veiliger te maken voor fietsers. De Fietsersbond hoopt er op dat het verhoogde fietspad verlaagd wordt, maar vermoed dat dit te duur gaat worden.

  Een andere optie is om van de hele brug een fietsbrug te maken waar de auto te gast is. Zolang er niets gedaan wordt aan de brug, adviseert de bond om een brede opstelstrook te maken voor fietsers voor de slagbomen. De fietsersbond hoopt met het rapport in de hand, dat er dit keer naar ze geluisterd wordt. 
   

  Na zomerreces

  De gemeente neemt de aanbevelingen uit het rapport ter harte en gaat goed kijken naar de adviezen uit het rapport. Uiteindelijk zal de raad na het zomerreces moeten bespreken welke aanpassingen haalbaar zijn. Zaanstad wil de situatie voor het eind van het jaar hebben aangepast.

  Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op nhnieuws.nl

Relevantie

Scroll naar boven