Platform Veilig fietsen

Fietsers onderschatten kans op enkelvoudig ongeval

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:04-05-2020
 • Startdatum:4-5-2020 10:14:32
De angst om aangereden te worden door een auto weerhoudt mensen soms om de fiets te pakken. De kans op een letselongeval zonder tegenpartij is echter aanzienlijk groter is, maar dat realiseren de meeste fietsers zich niet.

 • Een aantal onderzoekinstituten en universiteiten in Nederland en België onderzochten gezamenlijk hoe fietsers tegen dergelijke risico’s aankijken.

  In het Nederlandse deel van het onderzoek ging om fietsers boven 55 jaar, in België keek men naar fietsers boven de 40, waarbij een België onderscheid werd gemaakt tussen Vlaanderen (relatief veel fietsers) en Brussel en Wallonië (met minder fietsers).

  Eindconclusie van het onderzoek is dat zes van de tien fietsers schatten dat fiets/motorvoertuigongevallen tot de meeste ziekenhuisopnamen van fietsers leiden.

  Fietsers die zelf bij een ongeval tussen fiets en motorvoertuig betrokken waren, zijn geneigd dit type ongeval te koppelen aan ongevallen met de meeste ziekenhuisopnamen van fietsers. Fietsers boven de 60 die betrokken waren bij een enkelvoudig ongeval, schatten wel in dat dit soort ongevallen tot de meeste ziekenhuisopnamen onder fietsers leiden.

  Volgens de onderzoekers laten de resultaten in ieder geval zien dat fietsers in het algemeen de kans op ernstig letsel door enkelvoudige ongevallen onderschatten. Dat vraagt om maatregelen om fietsers hiervan te doordringen, zo stellen ze. En om maatregelen om dergelijke ongevallen terug te dringen.   

Relevantie

Scroll naar boven