Platform Veilig fietsen

Fietsers in voetgangersgebieden worden niet altijd op prijs gesteld

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:11-10-2019
Het is van alle tijden, maar de problemen nemen wel toe. Winkel- en stationsgebieden worden steeds vaker het domein van zowel fietser als voetganger. Hoe ga je daar als gemeente mee om?

 • Om meer over te weten te komen gaat CROW-Fietsberaad onderzoek doen. Concreet gaat het om een actualisering van Fietsberaad publicatie 8 (Fietsers in Voetgangersgebieden) uit 2005.

  Want waar de openbare ruimte eerder gescheiden werd ingericht, worden de grenzen tussen de gebruiksgebieden van de fietser en de voetganger steeds vager. Dit leidt er toe dat er in steeds meer gemeenten de vraag ontstaat hoe om te gaan met het toelaten van fietsers in gebieden waar veel voetgangers zijn, of breder: onder welke condities fietsers en voetgangers verantwoord gemengd gebruik kunnen maken van de openbare ruimte, met name in gebieden waar in grote aantallen fietsers en voetgangers aanwezig zijn.
   
  Het beeld is dat mengen van grotere aantallen fietsers en voetgangers leidt tot ongevallen, gevoelens van onveiligheid, minder ruimte voor de voetgangers, minder doorstroming voor het fietsverkeer en een minder goede beleving van de voetgangersgebieden. In sommige gevallen draagt ook de in grote aantallen op straat gestalde fietsen bij aan de verminderde ruimte en de mindere beleving. 

  Oproep aan gemeenten
  In verband met bovenstaand onderzoek wordt gezocht naar gemeenten die ervaring hebben/last hebben (gehad) met het combineren van fietsers en voetgangers. Neem voor meer informatie contact op met Paul Steeneken via paul.steeneken@crow.nl.
   

Relevantie

Scroll naar boven