Platform Veilig fietsen

Fietser kan zelf de beveiligingscamera’s aanzetten in de tunnel

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:04-04-2022
Fietsers in Enschede voelen zich niet veilig als ze door de tunnel onder N35 rijden. Met een speciale app kunnen ze aangeven of de beveiligingscamera’s geactiveerd moeten worden.

  • Voorlopig gaat het nog om een pilot en beschikt alleen een select groepje fietsers over de app. De gemeente wil daarmee onderzoeken of een slimme vorm van cameratoezicht bijdraagt de veiligheid bij fietstunnels.

    Direct aanleiding was het aanhoudende gevoel van onveiligheid in en rond de fietstunnels in de zuidelijke wijken van Enschede waar fietsers nogal eens lastiggevallen worden door kwaadwillenden.
    Een gewone beveiligingscamera zou volgens de gemeente in strijd zijn met de privacy. Daarom vroeg men aan Stefano Stramigioli, hoogleraar robotica aan de Universiteit Twente, om een systeem te ontwikkelen dat hiermee rekening kan houden.

    Dat leidde tot een innovatief camerasysteem waarbij passanten zelf met een app kunnen bepalen of er gefilmd wordt als ze door de tunnel gaan. Zodra een deelnemer de tunnel inrijdt en weer verlaat, pikt het systeem het signaal van de telefoon op en worden de camera’s in- en uitgeschakeld. Het camerasysteem is zo ontwikkeld dat het gevaarlijke situaties herkent en direct kan melden. Dat gebeurt bijvoorbeeld als het passeren van de tunnel langer duurt dan gemiddeld, of als er sprake is van vandalisme..
    De proef gaat enkele maanden duren. Overigens is een tijdje geleden al extra verlichting in de betreffende tunnel aangebracht.

Relevantie

Scroll naar boven