Platform Veilig fietsen

Fiets-innovatie op de CES 2020

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:17-01-2020
5 interessante producten of technologie├źn die de fietservaring verrijken of veranderen.

 • Ieder jaar krijgt Las Vegas in januari een voorproefje van de toekomst. Dan is het tijd voor de Consumer Electronics Show (CES); ‘s werelds grootste beurs op het gebied technologie en innovatie. Op de beursvloer vind je grote bedrijven als Sony en Samsung, maar ook eigenzinnige start-ups. Allen presenteren zij hun nieuwe consumentenelektronica. De (elektrische) fietser werd hierin niet overgeslagen. Hieronder 5 interessante producten die op niet al te lange termijn op de markt komen of net zijn verschenen.

   

  Snel elektrisch rollen met de S-Pod


  Segway’s S-Pod, zorgde voor spektakel op de beursvloer. De elektrische rolstoel is in staat zichzelf in balans te houden en wordt bediend door middel van een joystick op de armleuning. Met een maximum snelheid van 38 km/h kan de S-Pod zich prima meten met de snorfiets. Segway ziet de S-Pod echter vooral als transportmiddel voor besloten omgevingen zoals vliegvelden of pretparken. De S-Pod kreeg veel media-aandacht tijdens de beurs. En dat was, helaas voor Segway, niet alleen vanwege het futuristische design (inspiratiebron waren de geospheres uit de film Jurrasic World): Tijdens een demo knalde een journalist na versnelling tegen een muur. Er waren geen gewonden, maar de S-Pod was uitgeschakeld voor de rest van de beurs. De Chinese fabrikant is niet ontmoedigd door het incident en verwacht de S-Pod begin 2021 op de markt te brengen.

   

  Digitaal slot ‘Lock’ voor e-Bikes

  Bosch-Lock-(1).jpg

  Het Duitse merk Bosch is geen onbekende in de wereld van de e-Bike. Tijdens de beurs toont het Duitse merk nieuwe premium features van het on-board computersysteem Kiox. Kiox voorziet de gebruiker van de e-Bike van allerlei informatie over de fietsritten en is daarnaast te koppelen aan een smartphone. Het on-board computersysteem werkt ook als digitaal slot voor de fiets. Bij ontkoppeling van de computer wordt het zogenaamde ‘Lock’ systeem geactiveerd en daarmee alle elektronische functies van de fiets vergrendeld. Alleen de gekoppelde Kiox kan de fiets dan weer ontgrendelen. Hierdoor wordt de fiets minder interessant voor diefstal; er is geen reden voor eigengebruik (waarom gewoon fietsen op een gestolen elektrische fiets) en ook doorverkoop is oninteressant. De Kiox met premium ‘Lock’ systeem is nu beschikbaar voor geselecteerde e-Bike modellen.

   

  Augmented Reality voor fietsers met Light Drive


  Bosch komt met meer innovatie voor de fietser in de vorm van Light Drive. Light Drive is een lichtgewicht module waarmee fabrikanten brillen kunnen voorzien van ‘smart’ functionaliteiten. Dit geldt voor zowel brillen met als zonder sterkte. Door de Light Drive te koppelen aan een smartphone kan de bril berichten tonen en worden gebruikt voor navigatie. Denk dus aan Google Glass alleen dan in een gewone bril. Onderweg een mooi alternatief voor de gebruikelijke smartscreens; (snor)fietsers hoeven niet langer naar andere schermen te kijken tijdens het rijden. Bosch is overigens niet van plan de module aan consumenten te verkopen. De fabrikant hoopt dat brilfabrikanten de module gaan implementeren.

   

  Fietsen op het water met de Manta5


  Beginnen we net een beetje te wennen aan de e-Bikes op de weg introduceert Manta5 de eerste e-Bike voor op het water. De e-Bike ziet er uit als een soort fitness-fiets voorzien van draagvleugels en propeller. De fietservaring wordt door testers omschreven als een glij-sensatie vergelijkbaar met surfen. De fiets heeft een maximum snelheid van 20 km/h en bij volle accu kun je er een uur op fietsen. Als echt transportportmiddel voor forensen is de Manta5 in huidige vorm minder geschikt. Hoewel de Manta5 blijft drijven, zakt de fiets bij inactiviteit tot en met de trappers in het water. De Manta5 wordt later dit jaar verwacht.

   

  AI monitoringsysteem

  Bosch-driver-monitoring-(1).jpg
  Niet per se innovatie direct voor de fietser, maar wat mogelijk wel positieve invloed heeft op de fietsveiligheid. Op de CES toonde Bosch een AI gestuurd monitoringssysteem voor in de auto. Het systeem is in staat het gedrag van de bestuurder te herkennen en deze te adviseren of waarschuwen. Bijvoorbeeld wanneer de bestuurder naar zijn of haar mobiel kijkt of is afgeleid. Bij vermoeidheid kan het systeem de bestuurder adviseren te pauzeren of (afhankelijk van de instellingen) snelheid verminderen. Vanaf 2022 wil Bosch starten met de uitrol. In dat jaar wil de EU dat technologie die de bestuurder waarschuwt voor vermoeidheid en afleiding een standaard feature wordt in nieuwe voertuigen. De verwachting is dat dankzij deze AI monitoringssystemen in 2038 meer dan 25.000 levens en 140.000 ernstige ongelukken worden voorkomen.
   

Relevantie

┬ę Copyright 2024 CROW - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden - Beheer door
Scroll naar boven