Exacte cijfers over de gevolgen voor de verkeersveiligheid zijn er niet. Volgens VVN raken maaltijdbezorgers zes keer zo vaak betrokken bij verkeersongevallen als andere bestuurders. Maar dat cijfer blijkt nader inzien te slaan op schademeldingen van bromfietskoeriers bij één verzekeringsmaatschappij. RTL Nieuws meldde in 2019 op basis van berichten in regionale media dat het jaar ervoor maaltijdbezorgers bij minstens 116 ongevallen waren betrokken. De helft moest met een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht.
Maar afgezien van het ongevalsrisico heeft de sector ook te maken met de nodige klachten over het verkeersgedrag van maaltijdbezorgers en koeriers.
Sommige bedrijven doen zelf het nodige om de maaltijdbezorgers beter te instrueren. Domino’s zegt bijvoorbeeld in Trouw dat men al jaren bezig is met de veiligheid van bezorgers. Ze bieden de koeriers online trainingen en webinars, maar ook fysieke trainingen aan. “We toetsen regelmatig de kennis over veiligheidsregels aan de hand van een checklist. Als medewerkers de test halen, krijgen ze een pinnetje, een soort kleine broche voor op hun pet. We merken nu al dat ze er een wedstrijdje van maken om de meeste pinnetjes te verzamelen.” Een andere grote bezorgdienst - Deliveroo - werkt hiervoor samen met VVN.
En samen met VVN werkt de Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers aan een app in gamevorm. Dat moet de bezorgers spelenderwijs verkeers- en gedragsregels bijbrengen.
Ook in Haarlem krijgt de gemeente veel klachten over fietskoeriers en maaltijdbezorgers die toch hard fietsen in het voetgangersgebied in de binnenstad. Ze zorgen daar voor gevaarlijke situaties. Omdat fietskoeriers en maaltijdbezorgers zo snel mogelijk naar de plaats van bestemming willen komen, heeft de gemeente nu een kaartje gemaakt van de binnenstad met groene veilige fietsroutes. Via de groene routes fietsen pakket- en maaltijdbezorgers snel en veilig naar hun bestemming zonder dat zij het risico lopen op een boete voor fietsen in het voetgangersgebied
In het Belgische Mechelen kiest men voor weer een andere aanpak van wat men daar noemt de “pizza cowboys”. Daar krijgen de fietskoeriers een sticker op de tas met een duidelijke code. Zo kunnen ze gemakkelijker worden opgespoord wanneer er klachten zijn over hun rijgedrag. Zestien afhaalrestaurants doen mee in het systeem.
Niet alleen de politie kan de codes noteren, wie aangifte wil doen van onveilig rijgedrag kan de code ingeven op de website van de stad Mechelen. Er wordt dan contact opgenomen met bezorgdienst.