Platform Veilig fietsen

Een fietser is een betere automobilist

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:06-05-2019
Ford onderzocht in hoeverre autobestuurders die ook fietsen gevaarlijke situaties anders inschatten.

  • Voor de studie liet Ford 2000 personen in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Engeland schijnbaar identieke beelden bekijken, die in werkelijkheid steeds iets andere verkeersituaties lieten zien. Zo ontbrak er soms een verkeersbord, een auto, fietser of voetganger. Bij alle getoonde beelden zagen automobilisten die ook fietsen eerder het verschil.

    Terwijl de niet-fietsers gemiddeld 10,68 seconden nodig hadden om het onderscheid te zien, zagen de fietsers het verschil in 9,25 seconden. Dat scheelt dus anderhalve seconde. Ook was de groep actieve fietsers zo’n 3 procent beter in het juist inschatten van de veranderde verkeerssituatie.

    Ford wil middels een campagne onder het motto “Share the road” een betere verstandhouding tussen de verschillende verkeersdeelnemers bewerkstelligen. Daartoe heeft de autofabrikant onder meer een virtual reality bril ontwikkeld, waarmee de kijker kan wisselen tussen het blikveld van een fietser cq een automobilist. Ford gebruikt dit onder meer bij de gratis rijtrainingen die men geeft voor jonge automobilisten.

Relevantie

Scroll naar boven