Platform Veilig fietsen

De fiets biedt oudere meer ‘life space’

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:06-08-2019
Een oudere die fietst bestrijkt in het dagelijks leven gemiddeld een gebied van bijna 14 km. De oudere niet-fietser komt niet verder dan zo’n 10 km. Nog een reden om het fietsgebruik onder ouderen te bevorderen.

 • oudere-(2).jpgFietsen is een gezonde bezigheid (als het risico op een verkeersongeval tenminste binnen de perken blijft). Dat geldt zeker ook voor ouderen. Bovendien kan fietsen het bereik van ouderen vergroten, zonder dat daarvoor steeds weer de auto nodig is. En dat stelt ouderen in staat meer betrokken te blijven bij sociale activiteiten.

  De vraag of deze hypothese inderdaad klopt, was min of meer de aanleiding voor een onderzoek onder ouderen in Nederland en Vlaanderen, verricht door de universiteiten van Gent, Brussel en Utrecht.
  Men vroeg 1333 ouderen van 65 jaar en ouder naar hun persoonlijke kenmerken. hun gezondheid én hun reisgedrag. En hoe vaak ze in de buurt op stap gingen.

  De belangrijkste conclusie is dat het bereik van de fietsers onder hen inderdaad groter is dan onder niet-fietsers, te weten 13,6 km tegen 10,3 km.

  Opvallend is wel dat het geen verschil maakt of de fietsers op een gewone fiets rijden of op een elektrische fiets. Ook geslacht, gezondheid en autogebruik zijn niet van invloed.

  Dat kan er op wijzen dat elektrische fietsen niet zozeer meer of langere trips genereren, maar vooral reizen vervangen die fietsers voorheen maken met gewone fietsen. Ook uit andere studies is gebleken dat e-fietsen zowel autotrips als trips met gewone fietsen vervangen. En ook worden er trips met de e-fiets gemaakt die voordien niet werden gemaakt.

  Conclusie van de onderzoekers is dat doorgaan met fietsen, of opnieuw gaan fietsen, zowel met de gewone fiets als met de elektrische fiets bijdraagt aan het vergroten van de ‘life space’.

Relevantie

Scroll naar boven