Platform Veilig fietsen

De Fryske Marren aan de slag met geld uit Investeringsimpuls

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Auteur:Kennisnetwerk SPV
 • Datum:29-10-2021
Demissionair minister Barbara Visser heeft op maandag 4 oktober een bezoek gebracht aan een van de eerste projecten die met geld uit de Investeringsimpuls Verkeersveiligheid zijn uitgevoerd. Ze reisde af naar de gemeente De Fryske Marren waar een nieuwe rotonde deels is gefinancierd met geld uit de 'eerste tranche'.


 •  
  De Fryske Marren kreeg 1,27 miljoen euro uit de eerste tranche van de Investeringsimpuls. Hiervan is ongeveer 1 miljoen euro voor maatregelen die op korte termijn kunnen worden uitgevoerd. De Friese gemeente is voortvarend aan de slag gegaan met infrastructurele verbeteringen. Met de subsidie worden onder andere ook veiligere fietsroutes mede gefinancierd. 
   
  De Investeringsimpuls Verkeersveiligheid is in 2019 door het Rijk in het leven geroepen. Tot 2030 is 500 miljoen euro gereserveerd voor een impuls aan de verkeersveiligheid van wegen in beheer van gemeenten, provincies en waterschappen. Op deze wegen vallen veruit de meeste verkeersslachtoffers. De regeling is op basis van 50% cofinanciering.
   

  In 2022 is 50 miljoen beschikaar

  De gereserveerde 500 miljoen wordt in verschillende tranches weggezet. In 2020 was de eerste tranche. Daarvoor hebben ongeveer 200 decentrale overheden zich aangemeld. Vanwege de grote belangstelling is het subsidieplafond voor de eerste tranche verhoogd tot 165 miljoen euro zodat aan vrijwel alle aanmeldingen ook subsidie kon worden toegekend. In 2022 is 50 miljoen euro beschikbaar. Op dit moment wordt in overleg met de medeoverheden gewerkt aan de contouren van deze tweede tranche.

  De termijn om de subsidie uit de eerste tranche uit te geven is onlangs officieel met een jaar verlengd naar 31 december 2022. 
   

  Fotobijschrift

  Samen met de burgemeester Fred Veenstra, wethouder Irona Groeneveld en gedeputeerde Avine Fokkens fietste minister Barbara Visser op 4 oktober een rondje over de nieuwe rotonde waarna ze op het gemeentehuis in Joure werd bijgepraat over het lokale en regionale verkeersveiligheidsbeleid. Foto: Douwe Bijlsma

  Lees ook: Geld gaat vooral naar 30 km/uur-wegen en fietspaden

  Bekijk verder de infographic met een overzicht waar het geld uit de eerste tranche van de Investeringsimpuls aan wordt uitgegeven. Klik op de afbeelding voor een vergroting.
   

Relevantie

Scroll naar boven