Platform Veilig fietsen

Celstraf voor opvoeren e-bikes in Frankrijk

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:12-03-2020
Frankrijk gaat eigenaren, handelaren en fabrikanten die elektrische fietsen opvoeren zwaarder straffen. De straffen kunnen variëren van celstraf tot een geldboete van maximaal 30.000 euro.

 • In Frankrijk is onlangs een wet van kracht geworden die het opvoeren van elektrische tweewielers verbiedt. Als een e-bike of een speed pedelec meer vermogen levert dan de originele instellingen, dan is de tweewieler niet langer een fiets. De garantie en de verzekering worden dan opgeschort.

  Mocht de fiets door een handelaar zijn opgevoerd, dan kan het zijn dat deze drie jaar lang zijn vak niet meer mag uitoefenen. De opgevoerde tweewieler mag ook niet meer de weg op totdat deze weer in de originele staat is teruggebracht.

  De verkoop van opvoersetjes is ook verboden. Overtreders kunnen worden gestraft met een jaar in de gevangenis of een geldboete van 30.000 euro.


  Controles

  Hoe Frankrijk dit gaat handhaven, is in de nieuwe wet niet beschreven, maar het ligt voor de hand dat er steekproefsgewijs controles gaan plaatsvinden. Ook andere EU-landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Spanje, proberen paal en perk te stellen aan het opvoeren van elektrische fietsen.

  Lees het volledige artikel op bright.nl.

Relevantie

Scroll naar boven