De onderzoekers lieten 37 beginnende studenten door de stad fietsen en volgde hun verrichtingen. Daaronder waren 21 niet-Nederlandse studenten, vooral uit Duitsland maar ook uit andere landen. Ze waren drie tot zes maanden in Nederland.
Daarbij bleek dat ze allen het fietsen op zich beheersten. Ze reden net zo snel als hun Nederlandse studiegenoten en hielden dezelfde positie op het fietspad aan. Uit de zelfrapportage bleek ook dat de mentale belasting niet verschilde tussen de buitenlandse- en Nederlandse studenten.
Verschil was er wel wat de Groningse wetenschappers aanduidend als het ‘manoeuvreniveau’. Niet-Nederlandse studenten overtraden de verkeersregels vaker en maakten meer serieuze fouten dan Nederlandse studenten. Zo negeerden ze vaker rode verkeerslichten en ze reden tegen het verkeer in. Dat gebeurde ook op rotondes, waarvan bekend is dat daar het risico op een ongeval groter is. En ze vertoonden dit gedrag ook, wetende dat ze in de gaten werden gehouden door de onderzoekers. Dit in tegenstellingen tot de Nederlandse studenten waarvan uit eerder onderzoek bekend is dat zo’n 25% het rode licht negeert, maar dat deden ze niet tijdens het onderzoek.
De buitenlandse studenten rapporteerden zelf dat ze betrokken waren bij gemiddeld 0,52 ongevallen over de afgelopen twee maanden, tegen 0,13 voor de Nederlandse studenten.
Als uit verder onderzoek blijkt dat het gedrag van de buitenlanders te wijten is aan een gebrek aan kennis, zou het kunnen helpen als nieuwe studenten informatie of fietsles krijgen bij aankomst, aldus de onderzoekers. Het is belangrijk om dan ook na te gaan of niet-Nederlandse studenten al in de eerste weken problemen met fietsen ervaren en of dat wellicht reden is voor hen om te stoppen met fietsen.