Platform Veilig fietsen

Brusselse denktank wil SUV’s uit Europese steden bannen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:10-02-2020
De denktank acht de maatregel noodzakelijk voor de veiligheid van zwakkere weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers.

  • De European Transport Safety Council (ETCS), ziet SUV’s liever verdwijnen uit de Europese steden. De in Brussel gevestigde denktank acht dit noodzakelijk voor de veiligheid van zwakkere weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers.

    De ETCS geeft het opmerkelijke advies over de aanpak van SUV's in een studie over de veiligheid van zwakke weggebruikers in Europese steden. Letterlijk staat daarin de overweging ‘om toegangsbeperkingen in te voeren voor auto’s die geacht worden een groot risico te vormen voor voetgangers en fietsers', zoals de hogere en zwaardere SUV’s.

    Het advies wordt in het rapport met enkele cijfers kracht bij gezet. Zo becijferde de European Transport Safety Council dat tussen 2010 en 2018 tenminste 51.300 voetgangers en 19.450 fietsers omkwamen op de Europese wegen. Daarbij noteert de denktank dat het aantal dodelijke ongevallen met fietsers acht keer trager daalde dan de ongelukken die fataal afliepen voor de inzittenden van een voertuig.

    Lees het volledige artikel op AD.nl.

Relevantie

Scroll naar boven