Platform Veilig fietsen

Brede steun voor fietsveiligheid in verkiezingsprogramma’s

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:14-11-2023
De Fietsersbond vergeleek de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen op het thema fiets. Bij1, ChristenUnie, D66, GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren hebben het meest fietsvriendelijke programma. PVV, Forum voor Democratie, Ja21, BVNL en DENK besteden geen aandacht aan de fiets in hun programma.

 • Uit de analyse van de Fietsersbond blijkt dat er veel steun is voor het investeren in fietsveiligheid en het verlagen van de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom naar 30 km/h. Twaalf partijen vinden dat het Rijk moet bijdragen aan een landelijk dekkend netwerk van doorfietsroutes en er is aandacht voor het toegankelijk maken van fietspaden en fietsenstallingen voor aangepaste fietsen.
  De ChristenUnie is het meest concreet en wil 25 procent meer fietskilometers in 2030 dan in 2020 en een stijging van het aandeel fiets in korte ritten van 35 naar 45 procent. De partij wil 100 miljoen per jaar inzetten voor het verbeteren van de verkeersveiligheid.
   
  De Fietsersbond stelde ook een Fietswijzer samen, waarin je met elf stellingen kunt nagaan welke politieke partij het beste bij je past op fietsgebied. Tien partijen werkten hier aan mee.
   

Relevantie

Scroll naar boven