Platform Veilig fietsen

Biggenruggen als fietspadafscheiding niet aan te bevelen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:23-12-2020
De gemeente Tilburg moet de schade betalen van een fietser die een smak maakt omdat de fietspadafscheiding bestaande uit biggenruggen slecht zichtbaar was.

  • Het voorval vond plaats in 2019. De fietser reed in het donker en het regende, zo meldt Paulien Gossens. van Jeroen Bosch Advocaten op de website van het kantoor.

    'Als cliënte op een kruispunt linksaf wil slaan en ziet dat er geen overig verkeer is, kiest zij er dan ook voor om het kruispunt schuin over te steken. Wanneer zij vanaf de weg het fietspad op wil rijden, komt ze hard ten val doordat ze ergens tegenaan rijdt. Pas ná de val ziet cliënte dat het fietspad van de rijbaan is gescheiden door middel van biggenruggen en zij daartegenaan is gefietst. De biggenruggen hebben namelijk dezelfde kleur als het asfalt en zijn daardoor niet of nauwelijks zichtbaar. De volgende dag gaat cliënte naar de spoedeisende hulp, waar onder andere diverse fracturen worden geconstateerd en een operatie noodzakelijk blijkt.'

    Als de fietser verhaal wil halen bij de gemeente, geeft die niet thuis. Er volgt een gerechtelijke procedure, waarbij de gemeente stelt dat de biggenruggen tussen een dubbele doorgetrokken streep liggen en dit een waarschuwing zou inhouden voor obstakels. Ook de zwart/witte zuil aan het begin van het fietspad zou volgens de gemeente een waarschuwing voor obstakels behelzen.

    De rechter oordeelde echter anders. De gemeente had gemakkelijk maatregelen kunnen treffen om de biggenruggen meer zichtbaarheid te geven, bijvoorbeeld door ze een andere kleur te geven of reflectoren aan te brengen. Ook had de gemeente waarschuwingsborden kunnen plaatsen. 

    De rechter veroordeelde de gemeente daarom tot schadevergoeding. Wel is 1/3 eigen schuld in acht genomen vanwege het schuin oversteken en het daardoor niet (direct) gebruik maken van het verplichte fietspad.

Relevantie

Scroll naar boven