Platform Veilig fietsen

Beijing wil fietsvriendelijker worden

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:21-03-2021
Beijing wil toegroeien naar een voetgangers- en fietsvriendelijke stad. Ook Nederlandse inbreng speelt daarbij een rol. Zo werkt Royal HaskoningDHV mee aan het ontwerp van een fietssnelweg in Tongzhou, de oostelijke toegangspoort tot de hoofdstad van China.

 • brug_china.pngSteeds meer overheidsinstellingen verhuizen vanuit het te drukke centrum van Beijing naar het aangrenzende Tongzhou-district. Daaromheen ontstaan nieuwe woonwijken. Een uitgelezen mogelijkheid om fietsen lopen binnen deze compacte stedelijke ruimte te promoten en te faciliteren.

  Zo wordt er een 2,7 km lange fietssnelweg ontworpen, die het centrum van Tongzhou verbindt met de nieuwe wijken. Om frequent gebruik te stimuleren is gekozen voor de meest directe route op hoogte, over een kanaal, een spoorlijn en een snelweg. De afbeelding toont een schetsontwerp van zo’n brug, met voorzieningen voor schaduw en beschutting tegen de regen, minder luchtweerstand en opvang van regenwater.
  Maar er komen ook tunnels in het traject. Want het concept is onder andere gebaseerd op het Rijnwaalpad in Arnhem en Nijmegen en de tunnels van Amsterdam Centraal Station volgens Royal HaskoningDHV. De fietssnelweg moet al in 2023 in gebruik worden genomen.
  Tongzhou wil dat er tegen 2035 een fietsnetwerk ligt van 2.300 km.

  Nog niet zolang geleden opende Beijing zijn eerste speciaal voor fietsers gebouwde route. Een 6,5 km lang traject dat de verkeerscongestie tussen de woonwijken in Huilongguan en Shangdi, met veel high-techbedrijven, moet verminderen.

  Die verbinding heeft een paar opvallende kenmerken. Zo geldt er een maximumsnelheid van 15 km/uur en elektrische fietsen zijn verboden. Het fietspad heeft drie stroken, waarvan de middelste omkeerbaar is.
   

Relevantie

Scroll naar boven