Platform Veilig fietsen

BLOG: Een veilige fietsomgeving voor scholen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Auteur:Arjen Klinkenberg
  • Datum:16-09-2020
  • Startdatum:16-9-2020 05:56:28
“Bij leren hoort fouten maken, ook op de fiets. Laten we zorgen dat fouten gemaakt kunnen worden en dat een enkele keer uitwijken naar links niet voor een aanrijding met letsel zorgt"

  • Je kent het wel. De spandoeken boven de weg, overvolle fietsenrekken op het schoolplein,  een file met auto’s voor de ingang van de school en het geluid van piepende remmen omdat er net een jonge scholier oversteekt. De scholen zijn inmiddels weer begonnen en dat betekent dat er aandacht vereist is voor het verkeer naar en rondom de school. De Fietsersbond vraagt de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor het feit dat schoolomgevingen een bron van veel kwaad kunnen zijn. Om dit aan te pakken dienen we stil te staan bij verbeteringen die de veiligheid bevorderen.


    Vergevingsgezinde schoolomgeving

    Veiligheid: een breed begrip dat vanuit verschillende perspectieven beschouwd kan worden. In de schoolomgeving is er meer aandacht vereist voor de veiligheid van spelende kinderen op het schoolplein, voor kinderen op hun route naar school en voor fietsende kinderen rondom de school.
     
    Een van de sterke ontwikkelingen die dankzij de corona-crisis ‘booming’ is geworden, is de opkomst van de Schoolstraat:  straten die direct om de school heen liggen worden afgesloten voor autoverkeer, op de tijden dat kinderen met of zonder hun ouders, aankomen of vertrekken bij school. Het geeft het fietsende schoolkind ruimte, vrijheid en de mogelijkheid om een keer een foutje te maken. Achterom kijken naar een vriendje die meefietst, even vergeten dat je aan de rechterkant van de weg moest fietsen of met z’n vieren naast elkaar rijden.
     
    Op het moment dat de auto geweerd wordt, is de schoolomgeving vergevingsgezind om dit soort fouten zonder ernstige gevolgen te laten. De schoolomgeving is namelijk ook de plek waar een kind leert om te fietsen en leert om met anderen rekening te houden. En bij leren hoort fouten maken, ook op de fiets. Laten we er samen voor zorgen dat fouten gemaakt kunnen worden en dat een enkele keer uitwijken naar links niet voor een aanrijding met letsel zorgt. 


    Belichten van positieve kanten

    Komend jaar gaan we als Fietsersbond nog harder werken om scholen en gemeenten te helpen bij het veiliger maken van de schoolomgeving. De afgelopen jaren hebben we ouders al gevraagd om te beloven hun kind(eren) vaker met de fiets of lopend naar school te brengen, ten koste van de ritten met de auto. We besteden aandacht aan de routes die kinderen moeten afleggen, en de gevaren die ze daarop tegenkomen, maar belichten vooral de positieve kant hiervan.
     
    Wat leer je van een rit naar school, hoeveel plezier kan je maken onderweg, en is de invloed die de buitenlucht en beweging heeft überhaupt wel te vergelijken met een rit achterin de auto bij papa of mama? Uit recent onderzoek van het CBS op basis van data van de Fietsersbond blijkt de gemiddelde afstand van huis tot de dichtstbijzijnde basisschool op de fiets 600 meter, dat is 100 meter minder dan als je met de auto gaat. Nog een uitstekende reden dus om de fiets te pakken.


    Geboorte ervaren fietser

    In 2021 zal er meer aandacht dan ooit komen voor het fietsen naar school. Wij zien deze rit van een paar honderd meter tot een paar kilometer als de geboorte van een ervaren fietser. Hoe eerder je begint met fietsen, hoe meer profijt je hiervan hebt op een latere leeftijd. De fietsrit naar school is het middel om zelfstandig te worden, vrienden te maken en een manier om bij te dragen aan een groenere wereld. Laten we samen onze schouders er onder zetten om de auto’s uit de schoolomgevingen te weren, en de veiligheid en gezondheid te vergroten.
     
    Arjen Klinkenberg
    Fietsersbond

Relevantie

Scroll naar boven