Platform Veilig fietsen

Alle kennis over fietsveiligheid gebundeld op één platform

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:12-08-2019
 • Contactpersoon:Robert Hulshof
Eén platform voor kennis, projecten, nieuws, tools en nog veel meer omtrent fietsveiligheid. Hiervoor is Platform Veilig Fietsen (PVF) in het leven geroepen.
 • PVF is ontwikkeld vanuit de Tour de Force. Eén van de doelstellingen van de 1e etappe van de Tour de Force is het verminderen van het aantal fietsslachtoffers. Het Platform Veilig Fietsen draagt hier aan bij door actuele kennis over fietsveiligheid voor fietsveiligheidsprofessionals te bundelen.
   
  “Vanuit de Tour de Force is er de doelstelling om 20 procent meer fietskilometers tussen 2017 en 2027 te realiseren ”, vertelt Robert Hulshof van CROW, een van de trekkers van het platform, “Deze toename moet natuurlijk wel veilig kunnen plaatsvinden. Met het Platform Veilig Fietsen willen wij de fietsveiligheidsprofessionals van de (decentrale) overheden helpen om  de kennis, voorbeelden en nuttige tools over fietsveiligheid te bundelen op één platform.”
   
  Mark van Gurp, mede projectleider van het platform, vult aan: “Je ziet dat de kennis over fietsveiligheid op het web is versnipperd. Er is behoefte aan één overkoepelende website waar alle relevante kennis op het gebied van fietsveiligheid te vinden is.”
   

  Kennis

  Het platform biedt een grote database aan andere kennis. Zo worden (wetenschappelijke) onderzoeken, richtlijnen en aanbevelingen gebundeld.
  “Het is een goede plek om kennis en inspiratie op te doen voor projecten rondom fietsveiligheid”, vertelt Van Gurp, “De kennis komt bovendien van een heel breed speelveld en behandelt vele onderwerpen rondom veiligheid.”
   
  Wie vanuit de kennis dieper wil induiken op praktische toepassingen, kan ook op Platform Veilig Fietsen terecht. “We verzamelen verschillende projecten en praktijkvoorbeelden. Het gaat om concrete, praktische voorbeelden die bijvoorbeeld in gemeenten of provincies uitgevoerd worden.”
   
  Van Gurp denkt dat deze voorbeelden van nut kunnen zijn voor projecten van andere partijen. “Kennisdeling vanuit dit soort projecten zorgt ervoor dat je niet altijd zelf het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.”
   

  Input

  De input voor Platform Veilig Fietsen komt vanuit de praktijk en vele verschillende bronnen. Hoewel het team achter het platform actief bezig is met het verzamelen en bundelen van kennis en projecten, is er juist ook ruimte voor de fietsveiligheidsprofessionals om zelf een bijdrage te leveren.


  Hulshof: “Iedereen die bezig is met fietsveiligheid heeft hetzelfde streven. Elkaar daarin bijstaan levert dus een win-win situatie op. Wij nodigen iedereen uit om eigen kennis, projecten te plaatsen op het platform” of dit aan te leveren bij Platform Veilig fietsen via veiligfietsen@crow.nl.

Relevantie

Scroll naar boven