Het gaat om een proefproject van BAM Belgium en consultantbureau AE in Mechelen en Brugge met als doel om de schoolgaande jeugd veiliger en vaker met de fiets naar school te laten gaan.
De deelnemende kinderen en jongeren kregen een slimme lamp en app. Daarmee konden ze aangeven waar zich onveilige punten bevinden op hun route. Omgekeerd krijgen de kinderen feedback over veilige routes, samengesteld op basis van beschikbare open verkeersveiligheids-data.
Het platform AllRide werkt volgens gamification principes. De lampjes zijn gekoppeld aan een online spelplatform dat hen punten geeft wanneer ze fietsen en als ze dit veilig doen. Extra punten kunnen verdiend worden door feedback te geven over de veiligheid van de gebruikte route. Scholieren kunnen verder met hun punten extra niveaus vrijspelen en zo nog meer beloningen winnen, zowel op individueel als klassikaal niveau.
De data gaat ook naar de gemeenten, die op basis hiervan onveilige locaties kunnen aanpakken.
De test had plaats in het begin van de zomer en er deden in totaal 65 kinderen mee uit tien klassen. Ze fietsten in een maand samen 2.761 km en vermeden zo 325 kg CO2-uitstoot, aldus BAM. 49 onveilige en 50 veilige plekken werden tijdens de proefperiode aangegeven en iedereen kreeg een aangepaste, veiligere fietsroute aangeboden.
Het spelplatform heeft een belangrijke rol gespeeld om de kinderen te motiveren. 95 procent van de 6- tot 12-jarigen heeft aangegeven dat het spel en de wedstrijd hen gemotiveerd heeft om meer te fietsen’, zegt Hans Robben, Innovation Manager bij AE nv.
‘Tachtig procent van de 6- tot 12-jarigen heeft dankzij AllRide minstens een keer meer de fiets genomen dan gewoonlijk en 1 op 4 heeft gebruik gemaakt van de geadviseerde veiligere route. In totaal werden 117 persoonlijke beloningen uitgedeeld.’
Verder gaf tachtig procent van de ouders aan dat de aanpak en de beloningen hun kind motiveerde om meer en veiliger naar school te fietsen.
De ambities gaan overigens nog verder. Zo kunnen via de app ook ad-hoc challenges gelanceerd worden, zoals het dragen van een fietshelm of een fluohesje. Deze challenges worden dan goedgekeurd aan de hand van een foto.
Jan Buyle, Chief Innovation Officer bij BAM, wil zelfs nog een stap verder gaan: “Stel je voor: jongeren fietsen naar school, de infrastructuur herkent de fietsers en op hun pad schieten alle verkeerslichten op groen. In de directe schoolomgeving wordt het autoverkeer afgescheiden dankzij de opkomende paaltjes die op het juiste moment verschijnen en weer verdwijnen.”
Maar eerst wordt bekeken hoe de huidige app op grotere schaal kan worden uitgerold.