De fietslijnen naar het stadshart van Aalst geven sinds kort aan dat er vanuit elke wijk een fietsvriendelijke toegangsweg naar het stadshart beschikbaar is. Een fietslijn is een aaneensluiting van fietsstraten. Je herkent ze aan de gele lijn op het wegdek en de fietsicoontjes.
De fietslijnen liggen in het verlengde van de fietsroutes die de omliggende wijken en deelgemeenten met Aalst verbinden. Ze lopen door autoluwe straten en elke fietslijn mondt uit op een plek in het stadshart waar je je fiets makkelijk kunt stallen.
Een fietslijn heeft geen wettelijk statuut, fietsstraten hebben dat in België wel, in tegenstelling tot Nederland. In fietsstraten mogen fietsers over heel de breedte van de straat fietsen in straten waar éénrichtingsverkeer geldt. In tweerichtingsstraten mogen ze de rijstrook in hun rijrichting volledig gebruiken. Je mag met de auto een fietsstraat inrijden, maar je mag er niet sneller rijden dan 30 km per uur en geen fietsers inhalen. Voor verkeer dat uit zijstraten een fietsstraat inrijdt, gelden de algemene verkeersregels. Als er geen wegmarkering of verkeersbord een andere regeling aanduidt, dan geldt de algemene voorrangsregel: voorrang van rechts. Daardoor kan het gebeuren dat fietsers in een fietsstraat voorrang moeten geven aan verkeer dat rechts de fietsstraat inrijdt.
Alle straten met fietslijnen zijn fietsstraten, maar niet alle fietsstraten hebben fietslijnen. Of dat in de toekomst mogelijk tot verwarring leidt, moet nog blijken.
De fietslijnen – de naam roep associaties op tramlijnen of metrolijnen - zijn er onder meer gekomen op vraag van scholen om de veiligste weg van stadsrand naar kern aan te geven. Ze maken deel uit van het nieuwe verkeerscirculatieplan, dat onlangs in Aalst in werking trad.