Wachttijdvoorspellers in Groningen aangepast

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:01-02-2013

Krijg je als fietser bijna groen licht, volgens de wachttijdvoorspeller van het verkeerslicht. Sta je toch nog een tijdje te wachten. De laatste twee lichtpuntjes van de voorspeller blijven branden. Voor dat ongemak zijn oplossingen gevonden, zo meldt de gemeente Groningen. De benodigde software-aanpassingen worden de komende jaren tijdens het regulier onderhoud doorgevoerd.


De afgelopen maanden kreeg de gemeente geregeld vragen gekregen over het niet goed functioneren van de wachttijdvoorspellers voor fietsers. De vragen gingen vooral over hoe het mogelijk is dat je als fietser toch langer dan verwacht moet wachten bij de laatste lichtpuntjes van de voorspeller. Of dat de lichtpuntjes van de wachttijdvoorspeller in één keer heel snel aflopen.
Daarvoor zijn volgens de gemeente meerdere oorzaken. Het kan zijn dat er een bus aan komt. Op veel kruispunten krijgen de bussen prioriteit boven het andere verkeer. Ook ambulances krijgen meteen groen bij een verkeerslicht. Dat verlengt onverwachts de wachttijd. De lichtjes op de voorspeller stoppen dan met aflopen. Op een aantal kruispunten krijgen fietsers buiten de spits tweemaal groen per cyclus. Daardoor hoeven zij minder lang te wachten. Dat kan de wachttijdvoorspeller niet goed schatten. Gevolg is dat de lampjes snel aflopen. Wie twee keer groen en een bus of ambulance treft, kan dus onverwachts lang naar het laatste lampje kijken.
De gemeente en de leverancier hebben de volgende oplossingen bedacht voor niet goed werkende wachttijdvoorspellers. Als een fietser bij een verkeerslicht komt en de wachttijd is erg kort of er komt een extra keer groen licht, dan gaat de wachttijdvoorspeller niet meer aan. Als een bus of ambulance direct groen krijgt, worden de lichtjes van de voorspeller stilgezet. En als er maximaal vijf lampjes van de voorspeller branden, wordt het groene licht niet meer uitgesteld.

Groningen telt 16 kruispunten met wachttijdvoorspellers. Het ombouwen van een bestaande regeling kost zo’n 5.000 euro per kruispunt. De totale kosten komen dan uit op 80.000 euro. Gezien de hoogte van het bedrag wil het college de komende tijd jaarlijks drie tot vijf kruispunten aanpassen, de urgente locaties eerst. Ook wil het college de software-aanpassingen meenemen bij het reguliere onderhoud van de verkeerslichten. Dan kunnen de kosten worden betaald uit het reguliere onderhoudsbudget.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Wachttijdvoorspellers in Groningen aangepast

Scroll naar boven