Lange wachtrijen bij aanhouden 1,5 meter voor fietsers

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:27-05-2020
Hoe ziet de 1,5 meter maatschappij er uit op de fiets? Wat zijn de gevolgen bij het strikt hanteren van deze afstand voor fietsers?

  • Adviesbureau Movares onderzocht dit in een korte verkenning. In het linker filmpje is het effect op het fietsverkeer onder normale omstandigheden zichtbaar. Het rechterfilmpje toont de effecten als de 1,5 meter afstand tussen fietsers strikt wordt toegepast, waarbij de fietsers dus ook niet naast elkaar fietsen. In beide filmpjes zijn de aantallen fietsers en auto’s gelijk.

    In de grafiek onder beide filmpjes staan de lengtes van de wachtrijen voor de fietsers bij een willekeurig kruispunt. In de normale situatie is de wachtrij voor fietsers maximaal zo’n 20 meter. In de situatie met een strikt gehanteerde 1,5 afstand loopt de wachtrij op tot meer dan 180 meter.

    De praktijk zal anders uitpakken, denkt ook Movares. Fietsers zullen zich niet zo strikt houden aan de voorgeschreven afstand. Toch zal er extra druk komen op de capaciteit bij verkeerslichten. Bij afname van het aanbod aan gemotoriseerd verkeer kan hier wellicht ruimte gevonden worden, maar als de 1,5 meter afstand strikt gehanteerd wordt, moeten er andere maatregelen genomen worden.
     

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Lange wachtrijen bij aanhouden 1,5 meter voor fietsers

No data found
Scroll naar boven