Honderden extra 'Zwolse' fietsklemmen in binnenstad Zwolle

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:25-03-2009

In de binnenstad van Zwolle is een begin gemaakt met het plaatsen van honderden extra fietsklemmen. Het gaat om een extra breed model dat speciaal voor Zwolle is ontwikkeld.


Tot de zomer worden zo´n 350 nieuwe klemmen geplaatst op de Oude Vismarkt en op het Gasthuisplein. De gemeente blijft op zoek naar goede plekken in de binnenstad voor nog meer extra stallingruimte. De verwachting is dat er de komende tijd nog enkele honderden plaatsen bij kunnen komen.
De gemeente is al enige tijd bezig met het vergroten van de stallingsmogelijkheden in de binnenstad, maar door de aard van het historische centrum kunnen volgens de gemeente niet overal maar klemmen worden (bij)geplaatst. Ook moeten de klemmen aan bepaalde (esthetische) eisen voldoen.
Uiteindelijk heeft dat geleid tot de productie van een unieke Zwolse fietsklem. Die is breder dan elders en voorzien van een zogenoemd voorvorksysteem waardoor de kans op schade aan de fiets kleiner is. De klemmen zijn per twee gegroepeerd waardoor de stallingen makkelijker tijdelijk te verwijderen zijn als er in de stad evenementen worden gehouden.
De klemmen zijn verder voorzien van een zogenoemde aanbindconstructie voor sloten. Vorig jaar kwam het gekozen model als favoriet naar voren van Zwolse burgers in een test die door de gemeente werd georganiseerd.
Op termijn wil Zwolle een ondergrondse fietsenstalling realiseren aan de Melkmarkt. Daar zouden zo´n zeshonderd fietsen geparkeerd kunnen worden.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Honderden extra 'Zwolse' fietsklemmen in binnenstad Zwolle

Scroll naar boven