Fietslamp laat de fietser zien

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:04-12-2020
Een fietslamp die laat zien dat iemand op een fiets zit. Het idee komt van twee Delftse ontwerpers, die hopen dat er via crowdfunding genoeg binnenkomt om de vinding in productie te nemen.

biomotion-met-logo_l.png

Ziemi is de naam van de extra fietslamp die gericht is op het onderlichaam van de fietser en werkt met biomotion, zo leggen Luci Santema en Elianne Koetzier uit. ‘Biomotion is het zichtbaar maken van herkenbare menselijke bewegingen, waardoor fietsers direct als mens gezien worden. Dit geeft betere zichtbaarheid én automatisch een hogere attentiewaarde bij medeweggebruikers, waardoor verkeersveiligheid in het donker substantieel toeneemt.’
 
De beide industriële ontwerpers (Luci is bezig met een master, Elianne is net afgestudeerd) pakken het project serieus aan, zo is te zien in de video. Door de bijgeleverde verstelbare band is Ziemi multi-inzetbaar te gebruiken voor zowel de kinderfiets als voor alle typen fietsen voor volwassenen. Mede-weggebruikers worden nooit gehinderd door het lampje, aangezien de LED-verlichting zodanig wordt afgeschermd door het ontwerp van de behuizing waardoor alleen het onderlichaam van de fietser wordt verlicht. Het lampje is gemakkelijk te (de)monteren zodat de fietser Ziemi mee naar binnen kan nemen als deze niet in gebruik is, of om de batterij op te laden.
 
Waarom is Ziemi beter dan reflecterende kleding? Luci: ‘Een fietser wordt bij reflecterende kleding pas gezien als de koplampen van een auto van dichtbij de fietser verlichten, wat vaak eigenlijk al te laat is. Door Ziemi ben je niet afhankelijk van omgevingslicht, de fietser staat als het ware in zijn eigen spotlight.’  

Tijdens de crowdfunding, via www.crowdaboutnow.nl/ziemi is het mogelijk om één of meerdere Ziemi’s te kopen of een investering te doen in het bedrijf.

 

Relevantie

Scroll naar boven