Fietsersbond: Bijrijder tegen dodehoekongevallen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:31-10-2007

De Fietsersbond pleit voor een experiment met bijrijders op vrachtwagens om het groeiend aantal dode hoekongevallen tegen te gaan. De bond stelt zich een soort loodsen voor die aan de rand van de bebouwde kom in de vrachtauto stappen en de chauffeur helpen veilig door de drukke steden te rijden.


De Fietsersbond komt met deze suggestie omdat ondanks de verplichte dodehoekspiegel in 2003 het aantal dodelijke slachtoffers weer op hetzelfde hoge niveau is als voor de verplichting. In 2006 kwamen 19 fietsers om het leven doordat zij door een rechtsafslaande vrachtwagen over het hoofd werden gezien. De afgelopen week overkwam dat twee vrouwen in Alkmaar en Haarlem, van respectievelijk 73 en 46 jaar oud.
De Fietsersbond vermoedt dat deze toename vooral komt door de verminderde attentie bij chauffeurs en fietsers.
De loodsen zouden vooral ingezet moeten worden in gemeenten waar nu veel dodehoekongevallen voorkomen. In Amsterdam bijvoorbeeld vielen dit jaar alweer drie dodelijke slachtoffers, aldus de Fietsersbond. De vrachtwagenloodsen zouden een onderdeel kunnen vormen van de opleiding tot chauffeur of via gesubsidieerde banen georganiseerd kunnen worden.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsersbond: Bijrijder tegen dodehoekongevallen

Scroll naar boven