Achtergrondartikel tweerichtingsfietspaden

 • Soort:Artikelen Tijdschriften
 • Auteur:Paul Schepers, Dick de Waard, Willy Sweers en Peter Kroeze
 • Uitgever:Rijkswaterstaat Dienst Verkeer en Scheepvaart
 • Datum:04-10-2010

Voor automobilisten die bij een t-aansluiting of kruispunt een voorrangsgerechtigd fietspad kruisen is waakzaamheid vereist. Nog meer geldt dat bij tweerichtingenfietspaden vanwege fietsers uit de onverwachte richting (van rechts vanuit een zijstraat). Die zijn vaak bij ongevallen betrokken. Dit artikel bespreekt overwegingen bij de keuze tussen eenrichtings- en tweerichtingenfietspaden en mogelijke compenserende maatregelen als een tweerichtingenfietspad de beste keuze is.


 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
 • In sommige gevallen is een tweerichtingenfietspad de beste en veiligste oplossing. In die gevallen is het zaak om de kruispunten met tweerichtingenfietspaden zo veilig mogelijk uit te voeren. De oorzaak van het probleem kan worden aangepakt door:
   De snelheid van het gemotoriseerde verkeer af te remmen zodat bestuurders meer tijd hebben om fietsers te detecteren. Dit kan met verhoogd op drempels aangelegde fietspaden en uitritconstructies.
   Bestuurders uit de zijstraat te attenderen op de mogelijkheid van fietsers van rechts.
  In het geval dat een bestuurder uit een zijstraat te maken heeft met een zichtbeperking aan de rechterzijde van de zijweg is het risico extra verhoogd en zijn alle mogelijke compenserende maatregelen nodig om een acceptabel veiligheidsniveau te bereiken.

  Een korte versie van dit artkel is verschenen in het magazine Fietsverkeer (nr 26, oktober 2010).

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsers op tweerichtingenfietspaden

Scroll naar boven