Met fietsen vallen mensen met obesitas niet af

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:11-03-2021
Wie hoopt dat meer fietsen helpt om van je overgewicht af te komen, komt bedrogen uit. Tenminste volgens een studie van het KiM. Maar je voelt je er wel beter door.

Het verband tussen gezondheid en actief reizen is de titel van het rapport dat het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid uitbracht. En dat verband is nogal diffuus, zo kun je concluderen.

In het onderzoek heeft het KiM de gezondheid benaderd via de Body Mass Index (BMI) en de ervaren gezondheid van deelnemers aan het Mobiliteitspanel Nederland. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen mensen met een BMI onder en boven de 30. Boven de 30 wordt gesproken over obesitas.

Eerste conclusie: onder mensen die lijden aan obesitas blijkt meer fietsen of lopen niet bij te dragen aan een verandering in gewicht. Het stimuleren van fietsgebruik in Nederland zal zich dus niet zal vertalen in een afname van de gemiddelde BMI. Als dat wel zo lijkt, spelen mogelijk andere factoren hierbij een rol, zoals sporten of voeding, aldus KiM.
Het onderzoek geeft wel aan dat bij mensen met een BMI onder de 30 fietsen wellicht wel kan leiden tot een gewichtsverlaging, maar de verschillen zijn gering en KiM noemt die uitkomsten zelf 'niet significant'.

Tweede conclusie: mensen die zwaarder worden gaan minder fietsen. Als bijvoorbeeld iemand van 1,80 meter 3 kilo aankomt, zal hij per jaar bijna 45 kilometer minder gaan fietsen. Het omgekeerde geldt ook. Wil je dus het fietsgebruik bevorderen, dan helpt een verlaging van de BMI, bijvoorbeeld door in te zetten op gezonde voeding, meer sporten en bewegen en een gezonde omgeving en zorg.
 
KiM stelt wel  vast dat naarmate Nederlanders meer afstand afleggen met de fiets, de ervaren gezondheid stijgt. Het omgekeerde geldt ook, dus een afname in afgelegde fietsafstand leidt tot een minder gezond gevoel.

Op zich al reden om te (blijven) fietsen zou je zeggen. Hoewel, het reizen met de elektrische fiets blijkt dan weer geen effect te hebben op de ervaren gezondheid.
 
De onderzoekers vonden ook nog resultaten die schijnbaar in tegenspraak zijn met het voorgaande. Zo zou een toename van de BMI leiden tot een toename van het aantal fietsverplaatsingen en een toename van het fietsgebruik (zowel in verplaatsingen als in afgelegde afstand) leidt tot een toename van de BMI. Verklaren kunnen ze deze uitkomsten echter niet.
 
Wat wel vast staat volgens KiM - en dat blijkt volgens veel literatuur - dat actief reizen of beweging in het algemeen positieve effecten heeft op de subjectieve gezondheid, de ziektelast en de levensverwachting. Zo leidt fietsen en lopen naar het werk bijvoorbeeld tot een lagere kans op vroegtijdig overlijden en hart- en vaatziekten.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Met fietsen vallen mensen met obesitas niet af

Scroll naar boven