E-bikes toenemende prooi voor fietsendieven

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:07-02-2022
Het aantal aangiften van diefstallen van E-bikes is opnieuw fors gestegen. In 2021 werd een toename van 25 procent genoteerd ten opzicht van 2020. De afgelopen twee jaar is de E-bikediefstal 74 procent gestegen.

In absolute cijfers zijn dat inmiddels 22.593 aangiften per jaar. Dit blijkt uit een analyse van de aangiftecijfers van de Nationale Politie door de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.).
 
Uit de aangiftecijfers blijkt dat veruit de meeste aangiften betrekking hebben op de ‘eenvoudige’ diefstal van E-bikes op straat. Er werd echter ook 1908 keer aangifte gedaan van geclassificeerde diefstal. Denk hierbij aan diefstal uit woningen, (garage-)boxen, schuren, kantoorpanden en andere gebouwen, al dan niet door middel van braak en/of geweld.

Er is een opvallend sterke stijging te zien in Utrecht. Hier nam het aantal aangiften met ruim 66% toe. Ter vergelijk: in Amsterdam steeg het aangiftecijfer met 12%, in Rotterdam met 39% en in Den Haag met 10%. Nijmegen is de enige stad uit de top tien waar het aantal aangiften daalde, namelijk met 14%.

Het aantal aangiften van niet-elektrisch aangedreven fietsen is weer gedaald. In 2020 meldden zich 47.944 slachtoffers bij de politie; afgelopen jaar waren dat 26.365 slachtoffers. Maar dat komt waarschijnlijk ook doordat steeds minder mensen aangifte van gewone fietsdiefstal doen. Uit eerder onderzoek blijkt dat in 2020 14 procent van de slachtoffers aangifte deed. Het werkelijke aantal fietsdiefstallen is dan ook zeker acht tot negen keer hoger, zo schat S.A.F.E.

Aangiften van E-bikediefstal worden vaker gedaan, omdat E-bikes meestal zijn verzekerd en de verzekeraar in dat geval een aangifte eist.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

E-bikes toenemende prooi voor fietsendieven

Scroll naar boven