Aangiften diefstal van e-bikes in 2020 met 37 procent gestegen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:11-02-2021
Het aantal aangiften van diefstallen van e-bikes is in 2020 met 37 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

In totaal is er in Nederland vorig jaar 18.032 keer aangifte gedaan van e-bikediefstal. Ook het aantal aangiften van bakfietsen is met 24 procent gestegen. Dat blijkt uit een analyse van de aangiftecijfers door de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.). 

De oorzaak is volgens S.A.F.E. enerzijds dat de verkoop van dure modellen als e-bikes, sportfietsen en bakfietsen blijft stijgen. Anderzijds groeit de aantrekkingskracht daarmee voor een georganiseerd dievengilde, dat professionele en gewelddadige methodes niet schuwt. “Busjes vol e-bikes verdwijnen naar Oost-Europa.” Ook de aangiften van e-bikediefstallen uit garages, boxen en schuurtjes nemen snel toe, van 280 in het eerste kwartaal van 2020 tot 384 in het vierde kwartaal van 2020.
 
Opvallend aan de aangiftecijfers is dat ze in het tweede kwartaal van 2020 een ‘dip’ vertonen. Dat valt te verklaren als het Covid-effect. Maar na de versoepeling van de maatregelen werden de e-bikedieven in het derde kwartaal direct weer actief, wat resulteert in een stijging in aangiften van 53 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Verder is het opmerkelijk dat de stijging in e-bikediefstal erg afwijkt van de algemene trend in diefstallen en inbraken. Die nemen al jaren af, zoals ook de onlangs gepubliceerde cijfers van autodiefstallen laten zien.
 
Het aantal aangiften van bakfietsen is met een kwart gestegen (van 809 in 2019 naar 1.000 in 2020), terwijl het aantal aangiften van gewone fietsendiefstal aanzienlijk is gedaald: van zo’n 54.000 naar 44.000 (-18,5 procent).
 
De aangiftecijfers vormen het topje van de ijsberg. Het werkelijke aantal fietsdiefstallen is zeker zeven keer hoger. Uit het onderzoek Fietsdiefstal in Nederland, dat Bureau Beke in het najaar van 2020 publiceerde, blijkt dat nog slechts 14 procent van de slachtoffers aangifte doet. Dat percentage bestaat bovendien grotendeels uit aangiften van e-bikediefstal, omdat e-bikes vaker zijn verzekerd en de verzekeraar meestal een aangifte eist.
 
Bureau Beke berekende in hetzelfde onderzoek dat de jaarlijkse financiële schade van fietsdiefstal inmiddels is opgelopen tot 600 miljoen euro. Naast een pakket aan maatregelen voor de bestrijding van (georganiseerde) fietsdiefstal, pleit S.A.F.E. voor een betere preventie.
“E-bikers kunnen zelf al veel doen, bijvoorbeeld twee sloten gebruiken die ART-goedgekeurd zijn, en je fiets daarmee ergens aan vast te zetten. Stal de fiets liefst achter slot en grendel, ook thuis. Zeker als je in een binnenstad woont.”

Uit cijfers blijkt bovendien dat van de fietsen die zijn uitgerust me een track & trace-systeem, 80 procent wordt teruggevonden.
 
Zie hier de aangiften per gemeente.

 
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Aangiften diefstal van e-bikes in 2020 met 37 procent gestegen

Scroll naar boven