Amersfoort aan de slag met paaltjes

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:28-11-2011

De gemeente Amersfoort doet mee aan het proefproject om het aantal paaltjes op fietspaden te verminderen. Paaltjes zijn een oorzaak van veel enkelvoudige fietsongelukken. Inwoners kunnen nu via een website aangeven welke paaltjes op Amersfoortse fietspaden onveilig zijn of zouden moeten verdwijnen.


De pilot is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Fietsberaad. Deze brachten onlangs Fietsberaadpublicatie 19 uit, waarin duidelijk werd gemaakt dat zo’n 60 procent van alle fietsers die in het ziekenhuis belanden, slachtoffer zijn van een enkelvoudig ongeval. Door onnodige paaltjes op fietspaden te verwijderen of de opvallendheid te verbeteren zijn dergelijke ongelukken deels te voorkomen. Op de website www.fietspaaltjesamersfoort.nl kunnen inwoners van Amersfoort aangeven welke fietspaaltjes onveilig zijn en welke paaltjes kunnen verdwijnen of blijven. Wie via zijn mobiel naar de site gaat, krijgt direct de locatie het dichtstbijzijnde paaltje op het scherm te zien.
De actie loopt tot 1 februari 2012. Op basis van de reacties op de website bepaalt de gemeente welke paaltjes weg kunnen, welke moeten blijven en waar maatregelen nodig zijn om paaltjes beter te laten opvallen om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te maken. De 25 meest onveilige locaties pakt de gemeente in het voorjaar van 2012 aan.
Paaltjes op fietspaden hebben de bedoeling om autoverkeer te weren. In het verleden werden palen geplaatst als voorzorgsmaatregeI om mogelijk misbruik tegen te gaan. Inmiddels zegt Amersfoort daar al terughoudender mee om te gaan. Alle in het verleden geplaatste palen bekijkt de gemeente nu kritisch. Het is de bedoeling om onnodige palen te verwijderen, en de palen die echt nodig zijn zo veilig mogelijk vorm te geven.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Amersfoort aan de slag met paaltjes

Scroll naar boven