Slecht weer weerhoudt een fietser niet

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:18-09-2019
Slecht weer leidt er niet toe dat fietsers en wandelaars overstappen in de auto of het ov. Dit stellen onderzoekers van de TU Delft en KiM op basis van nieuw onderzoek, waarin een aantal vooroordelen over de ‘actieve vervoerwijzen’ onderuit wordt gehaald.

Het onderzoek ‘Cycling or walking? Determinants of mode choice in the Netherlands’ richt zich op aspecten die de keuze voor deze vervoerwijzen bepalen. En dat is belangrijk, want in Nederland worden 44% van alle trips afgelegd te voet of met de fiets. Voor dit doel werden de cijfers van het Nederlands Mobiliteitspanel Nederland geanalyseerd en gecombineerd met aanvullend onderzoek. Behalve het weer gaat het dan bijvoorbeeld over zaken als de doel van de reis en de kwaliteit van de infrastructuur. Maar individuele kenmerken komen aan bod, zoals gezinssamenstelling, geslacht en leeftijd.

Om met dat laatste te beginnen, geslacht, leeftijd en het hebben van kinderen hebben geen invloed op de keuze van de vervoerwijze. En, opmerkelijk, men vond ook geen relatie tussen etniciteit en keuze van het vervoermiddel. Wel blijkt uit de cijfers - maar dat was al uit ander onderzoek bekend - dat de fiets meer gebruikt wordt door hoger opgeleiden. Andere - tot nu toe onbekende - invloedsfactor is dat de omvang van een reisgezelschap en tijdstip van de reis wel van invloed zijn op de vervoermiddelkeuze.

In tegenstelling tot eerder onderzoek vond men geen verband tussen autobezit, fietsbezit en de vervoermiddelkeuze. ‘Hoewel het autobezit fors is toegenomen in de laatste decennia, heeft dat het fietsgebruik niet beïnvloed, hetgeen een mogelijk verklaring vormt voor deze uitkomst’, aldus de onderzoekers. Opvallend is wel dat een auto van de zaak leidt tot een significante reductie van het fietsgebruik. ‘Zo’n zakenauto lijkt fietstrips te vervangen.’

En dan het weer. Voor de fiets vond men geen verband tussen weer en gebruik. Een mogelijk verklaring die wordt opgevoerd is dat dit wellicht komt door het milde klimaat hier - in tegenstelling tot andere landen waar onderzoek is gedaan - waardoor fietsen het hele jaar een attractieve optie is. Ook extreme weersomstandigheden blijken de ‘actieve vervoerwijzen’ niet te deren. ‘Al met al suggereren de uitkomsten dat - in tegenstelling tot eerder onderzoek – het weer maar beperkte invloed heeft op de ‘actieve vervoerwijzenmodes’.’

Een andere opmerkelijk uitkomst van het onderzoek is dat de kwaliteit fietsinfrastructuur niet van invloed is op het gebruik van de fiets. Die geluiden vielen al eerder in wetenschappelijk kring te beluisteren, veelal met de aantekening dat dit te maken zal hebben met het feit dat de kwaliteit van de infrastructuur in ons land al op een hoog niveau staat.

Volgens de onderzoekers kunnen de uitkomsten van het onderzoek aanleiding geven om de verkeersmodellen hierop bij te stellen. En om fietsen en lopen als afzonderlijke vervoerwijzen te behandelen en niet op één hoop te gooien als ‘active modes’.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Slecht weer weerhoudt een fietser niet

Scroll naar boven