Zwitserse studie: Kans op hersenletsel na ongeval groter voor e-fietsers

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:17-05-2019
De kans op matig tot ernstig hersenletsel na een ongeval is significant groter voor e-fietser dan voor gewone fietsers.

 • Dat blijkt uit een studie van het universiteitsziekenhuis in Bern, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift World Neurosurgery.

  Ook in Zwitserland is de e-fiets booming. E-fietsers rijden sneller dan gewone fietsers, aldus de onderzoekers, verwijzend naar een SWOV-onderzoek (2015). En zelf kleine snelheidsverschillen kunnen van invloed zijn op de afloop van een ogenval.

  De Zwitserse neurowetenschappers gingen daarom na of er verschillen waren tussen gewone fietsers en e-fietsers in de ernst van hersenletsel na een ongeval. Ze bekeken daartoe de resultaten van 557 patiënten die met letsel bij de eerste hulp terecht kwamen. Daarvan reden er 484 op een gewone fiets en 73 op een e-fiets.

  Van hen werd bij 333 patiënten hersenletsel geconstateerd, vaker bij e-fietsers (69%) dan bij gewone fietsers (58%). Bij de meeste patiënten ging het om een lichte vorm. Maar bij e-fietsers was vaker sprake van matig tot ernstig hersenletsel.

  Het dragen van een helm bleek de kans op ernstig hersenletsel te verminderen en het lijkt er volgens de medici op dat dit voor e-fietsers nog extra geldt.

  Dat helmgebruik ligt in Zwitsersland overigens al vrij hoog. Twee derde van de onderzochte e-fietsers en een derde van de gewone fietsers droeg een helm. Maar als het aan de onderzoekers ligt moet dat aandeel vooral bij de e-fietsers nog verder omhoog.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Zwitserse studie: Kans op hersenletsel na ongeval groter voor e-fietsers

No data found
Scroll naar boven