Wildparkeerders doorgrond

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:09-10-2006
Wildparkeerders vinden een stalling te duur, maar een gratis fietsklem slaan ze niet af. Dat leert een rondvraag in Groningen onder fietsers die hun fiets &'zomaar&' ergens wegzetten.

Wildparkeerders vinden een stalling te duur, maar een gratis fietsklem slaan ze niet af. Dat leert een rondvraag in Groningen onder fietsers die hun fiets 'zomaar' ergens wegzetten.

Groningen staat bekend als een stad waar fietsers in het centrum nog op weinig restricties stuiten. Tegelijkertijd, en misschien wel mede daardoor, is het aantal fietsers naar en in de binnenstad enorm. Concentraties van los of wildgeparkeerde fietsen worden op een aantal plaatsen in de binnenstad in toenemende mate als probleem ervaren.
Groningen liet een stagiaire onderzoeken waarom die wildparkeerders niet keurig een fietsenrek of - liever nog - bewaakte stalling opzoeken.
Op de probleemlocaties werden 388 wildparkeerders ondervraagd. Het blijken vaak scholieren/studenten (52%), maar toch ook werkenden (41%). Ze zetten hun fiets vooral neer om boodschappen te doen (68%) en blijven in verband daarmee vaak kort (64% korter dan 30 minuten).
Die kenmerken geven al een beetje aan wat de belangrijkste redenen zijn om geen plaats in een stalling te zoeken: wildparkeren is snel, gemakkelijk en kosteloos. Slechts een minderheid zou een van de bewaakte stallingen gebruiken als die goedkoper of gratis was (18%) of dichtbij de bestemming (9%). De wildparkeerders naar onbewaakte klemmen geleiden, lijkt heel wat gemakkelijker: 42% zou de klemmen (vaker) gebruiken als er meer capaciteit zou zijn en 19% als ze dichterbij zouden staan. De ondervraagden zijn ook zelden 'principieel' wildparkeerder: 60% zet de fiets ook wel eens in een klem. Maar vrijwel niemand (2%) stalt wel eens bewaakt.

Relevantie

Scroll naar boven