Veiliger naar school dankzij een Schoolstraat

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:16-03-2020
De eerste ervaringen met de Schoolstraat in Den Haag zijn positief in Nederland. Maar er is wel een wettelijke verankering van het concept nodig om het verder te kunnen uitrollen.

Gent startte in 2012 al met schoolstraten als eerste stad in Vlaanderen. Inmiddels telt de stad een tiental schoolstraten. In heel Vlaanderen zijn er inmiddels meer dan 150 scholen met een Schoolstraat.
Een Schoolstraat is bedoeld om de verkeerschaos in de schoolomgeving te beperken. De straat aan de ingang van de school wordt aan het begin en het einde van de schooldag een half uurtje afgesloten voor (inrijdend) gemotoriseerd verkeer.

In de Den Haag was de Abeelstraat vorig najaar het exclusieve domein van fietsers en voetgangers. Voorheen claimden auto’s de rijbaan en werd de Abeelstraat een file vol met stilstaande en ronkende auto’s tijdens de schoolspits. Fietsers kwamen in de verdringing en vluchtten de stoep op, waar zij op hun beurt weer voor frustraties onder de voetgangers zorgde, aldus de gemeente. Door de auto eruit te halen, kregen de fietsers alle ruimte op de rijbaan en was het trottoir volledig voor de voetgangers.

De evaluatie leert zien dat een straat waar een basisschool is gelegen tijdens de schoolspits ook een hele aangename plek kan zijn om te verblijven. En bovendien een straat die door de leerlingen, de ouders, het schoolpersoneel en de omwonenden als heel verkeersveilig wordt ervaren, aldus de gemeente.

Maar probleem is nu nog de wettelijke verankering van de afsluiting. De Schoolstraat staat sinds 2018 in Belgische wegcode en in 2019 werd de wet aangepast. In Nederland zijn we nog niet zover, waardoor de gemeenten aansprakelijk zijn in het geval dat er een ongeval zou plaatsvinden tijdens de afsluiting als de afsluiting wordt bemenst met vrijwilligers. Alleen door verkeersregelaars in te zetten, kunnen gemeenten hun aansprakelijkheid afdekken. De inzet van verkeersregelaars is echter een kostbare zaak, zo stelt Den Haag.

Op de Vlaamse website www.paraatvoordeschoolstraat.be wordt het concept Schoolstraat uitgebreid toegelicht. Er zijn praktijkvoorbeelden te vinden en ook een stappenplan om een Schoolstraat in te richten.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Veiliger naar school dankzij een Schoolstraat

Scroll naar boven